Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni dan

VIDEO Nove snimke iz zraka pokazuju svu raskoš i ljepotu Pelješkog mosta

Pogled iz zraka na Pelješki most koji je spreman za večerašnje  svečano otvorenje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
26.07.2022.
u 14:09

Neretvanski redari koji su iz ušća neretve doplovili do Komarne, otplovili su regatu oko Pelješkog mosta, pred svečanost otvaranja. Zatim je održana revijalna utrka lađara, a centralna svečanost priprema se za večeras.

Prizori Pelješkog mosta snimljeni iz zraka jasno pokazuju kako su iz HTZ-a potpuno u pravu kada kažu da će ova građevina biti jedna od glavnih hrvatskih turističkih atrakcija

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je  Marjan Pipenbaher.

Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem dokinut će se teritorijalni diskontinuitet nastao prije više od 300 godina kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale otomanskom carstvu. 

Komentara 7

TB
taras.buljba
16:09 26.07.2022.

Koja Bosna koja EU?

DU
Deleted user
15:01 26.07.2022.

Dok BiH uđe u EU, isteći će valjanost ovog mosta. 70-ak godina.

KP
Karlovacko pivo
15:50 26.07.2022.

Kineska TV prenosi otvaranje mosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije