OTELI GA JEMENSKI HUTI

VIDEO Objavili zastrašujuću snimku otmice broda u Crvenom moru: Pobunjenik je vikao 'Allahu Akbar'

Galaxy Leader
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
20.11.2023.
u 22:30

Huti su s oružjem snimljeni na brodu dok su članovi posade držali ruke u zraku kao znak predaje

Objavljen je zastrašujući video koji prikazuje trenutak kada je jemenska pobunjenička skupina Huti bliska Iranu otela teretni brod u vlasništvu izraelskog tajkuna. Snimka koju su snimili pobunjenici prikazuje kako su se jučer helikopterom približili brodu 'Galaxy Leader' koji plovi pod zastavom Bahama u južnom Crvenom moru dok je nekoliko naoružanih pobunjenika iskrcano na palubu broda. 

Teretni brod plovio je južno od Arapskog poluotoka, a bio je na putu za Indiju. Registriran je na britansku tvrtku koja je djelomično u vlasništvu izraelskog tajkuna Abrahama Ungara i trenutno je iznajmljena japanskoj tvrtki. 

Huti su s oružjem snimljeni na brodu dok su članovi posade držali ruke u zraku kao znak predaje. Jedan od pobunjenika snimljen je kako prolazi brodom i uzvikuje 'Allahu Akbar'. 

- Naknadno su izgubljene sve komunikacije s brodom. Tvrtka, kao brodarski koncern, neće dalje komentirati političku ili geopolitičku situaciju - priopćila je tvrtka. Posada broda sastoji se od državljana Bugarske, Ukrajine, Filipina, Meksika i Rumunjske, priopćio je Galaxy Maritime. Brod je unajmio japanski Nippon Yusen.

VEZANI ČLANCI: 

- Vlasnici vjeruju da zapljena ovog broda predstavlja grubo kršenje slobode prolaza za svjetsku flotu i ozbiljnu prijetnju međunarodnoj trgovini - priopćio je Galaxy Maritime te su dodali kako je ključna briga u ovom trenutku sigurnost 25 članova posade koje drže pobunjenici. 

Izraelske obrambene snage priopćile su ranije da na brodu nema građana iz židovske države te su zanijekali da je brod izraelski. Izrael je u nedjelju priopćio da su Hutiji zauzeli teretni brod koji je bio u vlasništvu Britanaca i Japanaca u južnom Crvenom moru, opisujući incident kao 'iranski teroristički čin' s posljedicama za međunarodnu pomorsku sigurnost.

Jahja Sarea, vojni glasnogovornik Huta, na Twitteru je rekao kako je to odgovor na izraelsko-američku agresiju te da to podrazumijeva brodove koji plove pod izraelskom zastavom ili njima upravljaju izraelske tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar El Indio
El Indio
22:57 20.11.2023.

Jos jedni borci proti trulog zapada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije