PRIZORI IZ ZRAKA

VIDEO Provode se mjere obrane od poplava, MUP objavio snimke s terena

Đelekovec: Pogled iz zraka na posljedice poplave na  jezeru Šoderica
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/9
10.08.2023.
u 11:19

Aktivno se prati situacija u gradu Osijeku i provode se pripremne mjere obrane od poplava. Na šetnici lijeve obale Drave isključena je struja i postavljene su zaštitne ograde radi sigurnosti građana

Vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu, navodi Ravnateljstvo civilne zaštite prema hidrološkom izvješću DHMZ-a. Posljednjih dana angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite su na terenu gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju. U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je i posljednje informacije o stanju obrane od poplava:

 

  • Izvanredne stanje: Drava – Vrbovka, Donji Miholjac
  • Izvanredne mjere: Drava – Podravska Moslavina; Županijski kanal - Vaška

U nastavku donosimo pregled po županijama tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, kao i snimku pretraživanja na poplavljenom području Odranskog polja koje je provedeno 8. kolovoza. 

Osječko-baranjska županija

Tijekom 9. kolovoza u Podravskoj Moslavini dodatno je ojačan zečji nasip oko ugrožene kuće. U pripravnosti su pripadnici DVD-a, civilne zaštite, volonteri i djelatnici komunalnog poduzeća. Na području Općine Viljevo prati se situacija te provodi zaštita od zaobalnih voda kanala Blanje.

U gradu Donji Miholjac Hrvatske vode kontroliraju ustave i automatske čepove, obavljaju geodetska mjerenja, kontroliraju razlike vodostaja i visine ustava. Nastavlja se punjenje vreća s pijeskom radi ojačavanja nasipa zbog mogućih procjeđivanja te saniranja šteta na nasipima. Gradsko društvo Crvenog Križa Donji Miholjac koordinira rad volontera te je putem lokalnih medija upućen poziv radi angažiranja dodatnih volontera.

Aktivno se prati situacija u gradu Osijeku i provode se pripremne mjere obrane od poplava. Na šetnici lijeve obale Drave isključena je struja i postavljene su zaštitne ograde radi sigurnosti građana. Zoološki vrt Osijek poduzima sve aktivnosti radi zaštite životinja. U općinama Petlovac, Petrijevci i Bilje aktivno se prati situacija na terenu i u pripravnosti su sve operativne snage sustava civilne zaštite. 

VEZANI ČLANCI:

Međimurska županija

Stanje na Dravi i Muri je pod kontrolom, nije bilo zahtjeva za intervencijama te se redovno obilaze nasipi. Vodostaji stagniraju ili su u opadanju, a stanje na rijeci Trnavi  je pod kontrolom.

Koprivničko-križevačka županija

Vikend naselje Šoderica je do daljnjeg bez električne energije, a nakon povlačenja vode pristupit će se ispitivanju i zatrpavanju električnih kablova koji su trenutno pod vodom. Na svim područjima se voda značajno povukla. Danas, 10. kolovoza u jutarnjim satima je došlo do odrona zemlje na cestu D 41 od Gotalova prema Koprivnici te je zatvorena za promet. Prometnica između Botova i Šoderice kao i lokalna cesta Đelekovec-Šoderica i dalje su zatvorene za promet.  

VIDEO Katastrofalne posljedice poplave na jezeru Šoderica

Virovitičko-podravska županija

Na području općina Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica aktivno se prati situacija oko dolaska vodenog vala na rijeci Dravi. Na području Virovitičko-podravske županije svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti i bit će aktivirani u slučaju potrebe. Provodi se priprema zaštite objekata za koje postoji mogućnost ugroze i obilaze se kritična mjesta.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Odteretnim kanalom Sava-Odra pušten je promet, osim u ulici Predanić gdje djelatnici komunalnih službi i Zagrebačkih cesta čiste i saniraju cestu koja će nakon čišćenja i sanacije biti puštena u promet, navodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije