SPRIJEČENO PRESIJECANJE HRVATSKE

VIDEO Obljetnica Rujanskog rata: 'Četnici su nam otkrili važne informacije, pripremali su zasjedu'

Domovinski rat
Foto: Studio23
1/3
16.09.2024.
u 11:28

Šibenik je bez struje i vode trpio cjelodnevna granatiranja i bombardiranja s kopna, mora i iz zraka, pogođene su mnoge javne zgrade. Najveće su se borbe vodile oko šibenskoga mosta

Danas se obilježava obljetnica Rujanskog rata. Na današnji dan prije 33 godine, oglašena je opća opasnost za šibensko i vodičko područje, a bitka za taj dio Hrvatske trajala je sedam dana. Kako podsjeća HRT, nakon zauzeća Drniša 16. rujna 1991. Deveti kninski korpus jugovojske, na čelu sa Ratkom Mladićem, krenuo je u daljnji prodor prema Šibeniku kako bi se Hrvatska presjekla na dva djela. Područje su branili malobrojni i slabo naoružani pripadnici policije, 113. šibenske i 4. gardijske brigade.

Neprijatelj je napadao iz dva smjera – preko Čiste Male, Gaćeleza, Zatona i šibenskog mosta na Krki te od Drniša preko Pokrovnika i Bilica. Šibenik je bez struje i vode trpio cjelodnevna granatiranja i bombardiranja s kopna, mora i iz zraka, pogođene su mnoge javne zgrade. Najveće su se borbe vodile oko šibenskoga mosta.

Odlučujuću je ulogu odigrala obalna topnička bitnica s otoka Žirja koja je dva dana prije početka bitke, zajedno sa zapovjednikom Željkom Baltićem, prešla na hrvatsku stranu. Uspješno je pucala po ratnim brodovima, a tukla je i po neprijateljskim tenkovima na šibenskom mostu. Drugog dana bitke postrojbe pod zapovjedništvom Rahima Ademija osvojile su prve rogozničke vojarne "Zečevo" i "Krušicu", što je dovelo do prekretnice, piše HRT te dodaje kako su se branitelji dokopali mnogih neprijateljskih topova.

Obadva, obadva! Oba su pala!, poznati je uzvik branitelja Filip Gaćina kada su Goran Pauk i Neven Livajić oborili dva zrakoplova neprijateljske JNA. U Šibeniku su zarobljena 34 ratna broda, a rujanskim je ratom spriječeno presijecanje Hrvatske na dva dijela.

Napad na Skradin

Zauzevši prostor u trokutu Stankovci – Đevrske – Skradin, 5. korpus iz Knina, uz potporu pobunjenika, pokreće se napad na Skradin. Skradin i Stankovci imali su koncentriranu i strateški povoljno postavljenu obranu. S obzirom na to da je Šibenik bio glavni cilj napadnih djelovanja, a zbog velikog broja brodova Jugoslavenske ratne mornarice koje bi HV preuzeo u tamošnjem remontnom brodogradilištu i time bitno promijenio situaciju na Jadranu, izvršen je napad na Skradin.

Iz Skradina je vodio most na lijevu stranu obale Krke i probojem u Skradin neprijateljske snage bi se povezale sa snagama koje su išle iz smjera Knin – Drniš i izbile pred sam Šibenik. Neprijatelj poduzima oklopno-pješački napad na Veliku Glavu, stratešku uzvisinu iznad Skradina. Povoljni položaji obrane, uz snažan otpor Specijalne policije PU Šibenik i pripadnika 113. brigade, zaustavljaju ovaj napad.

Velika Glava tijekom cijelog rata bit će poprište stalnih sukoba unatoč primirjima, no neprijatelj nikad nije zauzeo ovaj dominantni vrh. Odbijanje napada na Veliku Glavu, osim što je značio obranu Skradina, uz odbijanje napada na smjeru Knin – Drniš – Šibenik, doveo je u vrlo nepovoljnu poziciju neprijateljske snage koje su morale izvršiti proboj do Šibenika, što će biti od presudnog značaja za obranu Šibenskog mosta i samog Šibenika.

 

VIDEO Rujanski rat: 'Zarobili smo četnike, otkrili su nam važne informacije'

Komentara 5

PL
Plavi9
12:27 16.09.2024.

Nadam se da uce djecu u skolama danas o tome sto je bilo, kako srbi kazu ; ma tko nas to bre zavadi 🇭🇷🙏❤️

BJ
bjmaro
06:07 18.09.2024.

Dani slave i ponosa 🇵🇾

Avatar Srborus
Srborus
13:59 16.09.2024.

Za buducnost Hrvatske bi bilo puno bolje da je pruzila otpor Amerikancima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije