MISIJA POLARIS DAWN

VIDEO Space-X ispisao povijest: Dva člana komercijalnog leta prošetala svemirom

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off with Polaris Dawn, a private human spaceflight mission, in Cape Canaveral
Foto: JOE SKIPPER/REUTERS
1/3
12.09.2024.
u 13:43

Gillis je uspjela bez problema sigurno zatvoriti vrata nakon što se vratila u Crew Dragona. Kabina je počela ponovno stvarati tlak. Ovaj proces trajat će, predviđa se, oko sat vremena

Četiri putnika Space-Xove misije Polaris Dawn danas su ispisala povijest postavši prvi civili koji su odradili svemirsku šetnju. Vođa misije, Jared Isaacman, sam je odabrao tko će s njim u svemir, a misija je posebna po više faktora. Svemirska šetnja događa se između 190 i 700 kilometara nadmorske visine, što je poprilično normalno za tu aktivnost koju astronauti obično provode oko Internacionalne svemirske postaje (400 km) i Hubble svemirskog teleskopa (515 km).

Zbog eksperimentalne i rizične prirode Polaris Dawn misije - velike nadmorske visine, izloženosti zračenju u Van Allenovom pojasu i planiranog izlaska iz rakete, Isaacman je kazao da je ova misija zahtijevala drugačiji pristup od dosadašnjih. "Mislim da slažeš ekipu prema cilju. Svi su za sada nadmašili moja očekivanja" kazao je zapovjednik i financijer misije za CNN.

On je prvi pažljivo izašao iz letjelice nakon što su putnici proveli kompleksni proces od nekoliko koraka kojim osiguravaju svoju sigurnost. "Doma imamo stvarno puno posla pred sobom, ali odavde izgleda kao savršeni svijet" kazao je kada je ugledao Zemlju. U vakuumu svemira migoljio se nastojeći testirati novo svemirsko odijelo Space-Xa, što je bio jedan od ciljeva misije. Proveo je 10-ak minuta izvan kapsule prije no što se vratio na svoje mjesto kako bi Sarah Gillis, inženjerka Space Xa, mogla izaći.

Nakon njenih 10 minuta u svemiru, počeo je jedan od najtežih dijelova misije - ponovno zatvaranje otvora. Iako se zatvoriti vrata ne čini kao kompleksan zadatak, u svemiru ga otežava razlika u pritisku izvan i unutar Crew Dragon kapsule. S ovim su se korakom mučile neke ranije NASA-ine misije poput programa Gemini.

POVEZANI ČLANCI:

"Kada smo pokušali zatvoriti otvor, nije išlo. Nije se htio zaključati. I tako sam u mraku prtljao po strani gdje nisam ništa mogao vidjeti, pokušavao sam zagurati rukavicu u tu malu rupu da pogurnem zupčanike. Naposljetku sam uspio, ali to je bila vjerojatno najstrašnija stvar koja mi se dogodila u svemiru" ispričao je James McDivitt, jedan od članova povijesne misije Gemini 4 iz 1965. godine.

Srećom, Gillis je uspjela bez problema sigurno zatvoriti vrata nakon što se vratila u Crew Dragona. Kabina je počela ponovno stvarati tlak. Ovaj proces trajat će, predviđa se, oko sat vremena. Misija je, dakle, prošla prema planu, usprkos kašnjenju od dva i pol sata. Isaacmana i Gillis u letjelici su dočekali Scott Poteet, Isaacmanov dugogodišnji prijatelj i bivši pilot američkih zračnih snaga i Anna Menon, inženjerka SpaceXa i medicinska časnica misije. Njih dvoje nisu bili dio svemirske šetnje.

GALERIJA Teroristički napadi, atentat na Putina, ekonomska kriza... Ovo je Baba Vanga predvidjela za 2024.

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off with Polaris Dawn, a private human spaceflight mission, in Cape Canaveral
1/9

Komentara 2

WA
wannabenovinari
13:22 17.09.2024.

Nisu prošetali svemirom nego su stajali na otvoru modula kao da su napuhane lutke.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:53 12.09.2024.

Na mome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije