KAOS U RUSIJI

VIDEO Što Rusi misle o Wagnerovoj oružanoj pobuni? U Rostovu ih napadaju, a u Moskvi su zabrinuti

Wagner fighters deployed in Rostov-on-Don
Foto: Stringer/REUTERS
1/10
24.06.2023.
u 14:45

Od trenutka otkad je objavljeno da je Wagner preuzeo vojne položaje u Rostovu, sigurnost u Moskvi i drugim regijama dignuta je na višu razina, a donedavno nezamislivo, na ulice je stigla vojska kao i armirana vozila.

Iako su mjesecima bivali sve lošiji odnosi između ruskog vojnog vrha i čelnika plaćeničke organizacije Wagner grupe Jevgenija Prigožina, rijetko tko je mogao u ruskoj javnosti zamisliti kako bi moglo doći do oružane pobune, kako ju je nazvao ruski predsjednik Vladimir Putin. Ruski građani informacije dobivaju na kapaljke pod gustim velom propagande, a kako bi se situacija mogla odvijati to nitko ne može ni naslutiti.

Rat je doslovce došao običnim građanima Ruske federacije ispred kućnog praga i to od organizacije koja je ruskih ruku djelo, vođena Rusom i sastavljena od Rusa. I dok su ruski vojni položaji u gradu Rostov-na-Donu pali u ruke Wagnera maltene bez ispaljenog metka, nešto dalje iz grada Voronježina pristižu izvještaji o sukobu ruske vojske i plaćenika koji su koji dan ranije zajedno ratovali u Ukrajini.  

VIDEO: Putin optužio Wagner za izdaju

Od trenutka otkad je objavljeno da je krenula pobuna, sigurnost u Moskvi i drugim regijama dignuta je na višu razina, a donedavno nezamislivo na ulice je stigla vojska kao i armirana vozila. Reakcije na pobunu su raznolike, piše BBC koji je intervjuirao nekoliko ljudi.

"Zastrašujuće je, naravno - sjedite kod kuće i razmišljate što bi se moglo dogoditi. Uznemirujuće je i za vas i za vaše voljene", kazao je Nikolaj. Malo drugačije stava je Galina. "Ne, nimalo me ne straši. Imam povjerenje u našeg predsjednika i naše ljude", ustvrdila je.

VEZANE VIJESTI

"Mislim da će sve proći dobro, ali ako se spremaju uvesti (o.a protuterorističke mjere) onda to znači da postoji razlog za to", izjavio je za BBC Sergej.

Iako je Moskva znatno udaljena od trenutne posljednje poznate lokacije Wagner grupe, svoje mišljenje itekako jasno su izrazili građani koji su se s njima susreli. Na Twitteru je procurila snimka građana Rostova koji otvoreno pitaju Wagnerovce zašto to rade. "Imate li savjest? Jeste li zaštitnici domovine ili ne? Ako ste zaštitnici, zašto tu podižete nered? Tko ste vi?", pitali su ih.

 

Na drugoj snimci u istom gradu, jedan od stanovnika je pitao jesu li čuli Putina, pozivajući se na izvanredno obraćanje ruskog predsjednika koji je optužio Wagner za izdaju.

Što u stvari misli većina ruskog naroda i može li očekivati Prigožin njihovu podršku, teško se može znati. Bitniji faktor za njega mogle bi biti ruske elite koje u ovom trenutku šute, vjerojatno čekajući da vide u kojem smjeru će se odviti pobuna.

>>Sve o najnovijim događanjima u Rusiji pratite OVDJE

VIDEO: Šef Wagnera usred zlokobne poruke Moskvi prekinuo govor pa pustio prolaznicu da prođe

VEZANE VIJESTI

 

Komentara 15

DO
domagojsicaja
15:29 24.06.2023.

Armirana vozila, bravo Antonija

Avatar Stradun
Stradun
16:09 24.06.2023.

"Armirana vozila?"...To ne postoji. Samo oklopna .

BP
Besposlen pop
16:34 24.06.2023.

Kao da je bitno što misle ruski građani?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije