IVAN GÜTTLER ZA VEČERNJI TV

VIDEO Kakav će biti ostatak ljeta, kakva zima i ima li šanse za snijeg? Šef DHMZ-a otkrio dugoročnu prognozu

Foto: Sime Zelic, Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
10.08.2024.
u 11:54

Govoreći o ostatku ljeta, Güttler je napomenuo da nas sljedećih tjedan dana, osim četvrtka kada očekujemo ponešto oborina, čeka kombinacija suhog i toplog razdoblja.

U studiju Večernjeg lista, urednica Petra Balija ugostila je ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Ivana Güttlera. Ravnatelj DHMZ-a dao nam je detaljan uvid o vremenskim prilikama koje nas očekuju do kraja ljeta, kao i o dugoročnim prognozama za jesen i zimu. Güttler je istaknuo je kako slijedi period vrućina. Temperature će se penjati do 35 stupnjeva, ovisno o dijelu Hrvatske. "Naši sustavi za upozoravanje na toplinske valove već su u funkciji, s upaljenim žutim i narančastim meteoalarmima za subotu u nekoliko gradova," rekao je Güttler. Premda ne možemo precizno govoriti o dugoročnoj prognozi, jasno je da nas u narednih tjedan dana očekuju izrazito visoke temperature.

11.01.2024., Zagreb - Ivan Guttler, novi glavni ravnatelj Drzavnog hidrometeorolockog zavoda. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Sezonske prognoze, prema Güttleru, pružaju širi informativni okvir, ali ne i precizne detalje. "Prema našim sezonskim prognozama, očekuje nas jesen toplija od prosjeka, kao i zima koja će također biti toplija nego što je uobičajeno. Tokom zime, visoke temperature najviše pogađaju biljni svijet, jer biljke u svojim fazama razvoja počinju osjećati proljeće, iako ono nije blizu. Nama, ljudima, takve topline mogu olakšati život smanjujući troškove grijanja i čišćenja snijega. Međutim, to ne znači da će zima biti potpuno bez padalina; znamo da će biti znatno toplija, ali ne možemo isključiti mogućnost kiše i snijega," objasnio je Güttler.

 

Govoreći o ostatku ljeta, Güttler je napomenuo da nas sljedećih tjedan dana čeka kombinacija suhog i toplog razdoblja. Nažalost, takvi uvjeti povećavaju rizik od požara. "Za drugi dio kolovoza ne možemo dati detaljnu prognozu, stoga je važno svakodnevno pratiti vremenske uvjete. Kada su vremenski uvjeti stabilni, preporučujem povremeno provjeriti prognozu kako bi se uočile eventualne promjene. U slučaju promjene vremena, važno je češće pratiti prognoze i na temelju toga planirati svoje aktivnosti," savjetovao je Güttler.

FOTO Impozantna građevina koja privlači poglede: Izgrađen jedan od najimpresivnijih mostova u Europi

1/3

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije