Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE PRVIH ŠEST

VIDEO Sve je spremno za povijesni prelet Rafalea: Evo kada i gdje će biti doček

Foto: Arhiva MORH/ T. Brandt
1/8
24.04.2024.
u 14:34

"Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1,40 sati, piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora", najavio je Ivan Anušić

Ukupno šest od 12  višenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske sutra stiže u Hrvatsku. MORH je objavio neke obrise svečanog dočeka. Održat će se u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici, a sve počinje u 12:30 sati. 

Svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda Predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec. MORH je na Twitteru objavio kako će prelet izvesti naši piloti.

"Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1,40 sati, piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora", najavio je Ivan Anušić na društvenoj mreži X. Modernizacija borbene letačke flote najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše Domovine!, dodao je.

Na obuku u Francusku poslano je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine.

Ukupno stiže 12 aviona, deset jednosjeda i dva dvosjeda

Kako je objavljeno na stranicama MORH-a, sukladno ugovorima od Francuske Republike nabavlja se 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike. 

Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj. Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima. Prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, nabava tih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 i više godina, a operativna uporaba aviona Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu planirana je do 2060. godine.

FOTOGALERIJA Nova era u obrani neba: U četvrtak u Hrvatsku slijeću Rafali, jedni od najboljih borbenih aviona u svijetu

1/18
Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Idler
Idler
15:08 24.04.2024.

Dobre nam došli hrvatski lovci, čuvari hrvatskeg neba 😁

A2
a201
15:12 24.04.2024.

Nekim ljudima je tesko u zivotu ... npr. probude se ujutro, ne znaju sto sa sobom, mrze sami sebe, mrze svoju obitelj, mrze grad u kojem zive, mrze svoje susjede i prijatelje , mrze DRZAVU u kojoj zive ........ vole sve na istoku , a tamo ne zele zivjeti .....

Avatar Korto Malteze
Korto Malteze
15:13 24.04.2024.

Za ovaj uspjeh zaslužna je HDZ-ova vlada s Andrejem Plenkovićem na čelu. Suludo je i pomisliti da bi itko drugi trebao voditi državu i naredne 4 godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije