predsjednica ICRC-a

VIDEO Švicarka hrvatskih korijena o oslobađanju prvih taokinja: 'Imali smo ulogu transporta iz Gaze'

U.S. citizens who were taken as hostages by Palestinian Hamas militants are released
Foto: AL-QASSAM BRIGADES, MILITARY WIN
1/5
21.10.2023.
u 14:12

"Oslobađanje talaca u Gazi predstavlja tračak nade", poručila je Mirjana Špoljarić Egger te pozvala na oslobađanje svih ostalih zatvorenika

Oko 200 ljudi oteto je i zarobljeno u napadu Hamasa na Izrael 7. listopada. Nakon brojnih apela upućenih iz mnogih zemalja i organizacija da se zatvorenici oslobode, Hamas je jučer iz Gaze pustio Amerikanke Judith i Natalie Raanan, majku i kći. Objavljena je i prva snimka njihova puštanja na slobodu na kojoj se mogu vidjeti i radnici u uniformama Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC). 

Nakon oslobađanja prvih taokinja, predsjednica ICRC-a Mirjana Špoljarić Egger, inače Švicarka hrvatskih korijena, oglasila se na platformi X. 

"Oslobađanje talaca u Gazi predstavlja tračak nade. Laknulo nam je što se obitelji sada mogu ponovno spojiti nakon dva tjedna agonije. Pozivamo na zaštitu i ublažavanje patnje svih civila koji su pogođeni ovim razornim sukobom. Kao neutralni akter, ICRC imao je ulogu transporta talaca iz Gaze u Izrael", pojasnila je.

"I dalje pozivamo na hitno oslobađanje svih talaca i spremni smo pomoći njima i njihovim obiteljima na bilo koji način. Također, pozivamo na pauzu u sukobima u Gazi gdje je situacija očajna. Spremni smo dostaviti humanitarnu pomoć koja spašava živote", dodala je. 

Judith i Natalie Raanan oslobođene su, prema navodima Hamasa, iz "humanitarnih razloga". Kada su otete, boravile su u kibucu Nahal Oz u južnom Izraelu. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je presretan zbog njihovog oslobađanja te potvrdio kako su razgovarali telefonom. 

VIDEO Dvije taokinje puštene iz zarobljeništva u Gazi: Hamas objavio snimku trenutka kad su ih predali Crvenom križu

Kako navode Izraelci, majka i kći odvedene su u vojnu bazu u središtu zemlje gdje su ih čekali članovi obitelji. Ujak djevojke Natalie, Avi Zamir, rekao je da je obitelj "izuzetno radosna". Ben Raanan, njezin polubrat, rekao je za BBC da osjeća "ogromnu zahvalnost" prema ljudima diljem svijeta koji su mislili na njegovu sestru te molili za nju. 

Komentara 1

CR
Croatiadobola
16:52 21.10.2023.

One su oslobođene jer su američke državljanke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije