Neugodno buđenje

VIDEO U eksploziji prepolovljen spomenik 'Ljiljan' u Mostaru

Jack Straw
Foto: Reuters
1/2
14.01.2013.
u 08:47

Eksplozija ispred gradske vijećnice produbila krizu i izazvala tenzije u gradu na Neretvi

Usred olujne noći, točno u 2.06 sati ujutro, prepolovljen je mramorni spomenik u obliku ljiljana koji je lani, pod gotovo istim vremenskim (ne)prilikama “tajno” i bez dozvole postavljen ispred nove gradske vijećnice u Mostaru, i to, kako na njemu piše, u znak sjećanja na sve pripadnike Armije BiH koji su poginuli u ratu 1992. do 1995. godine braneći Mostar! Inače, oštećeni “ljiljan”, ali i drugi spomenici koji su postavljeni u ovom dvorištu, već su dulje vrijeme “kamen spoticanja” među političkim strukturama koje participiraju u vlasti u gradu na Neretvi.

Nema ozlijeđenih

– Policija je odmah blokirala nekadašnju ratnu liniju razgraničenja zaraćenih strana. Predmet je našeg interesa koja je vrsta i koja eksplozivna naprava, a to ćemo znati tek nakon odgovarajućih vještačenja. Nitko nije ozlijeđen, a na okolnim objektima nema vidljivih oštećenja – kazao je glasnogovornik Srećko Bošnjak.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o manjoj količini industrijskog eksploziva za opću uporabu sa sporogorećim štapinom koji je netko pod okriljem mraka i kiše praćene grmljavinom, slučajno ili ne, baš u pravoslavnoj novogodišnjoj noći samo ostavio na bijelom mramoru, na što upućuje vidno crnilo u središtu detonacije.

Zanimljivo je da brojne sigurnosne kamere oko vijećnice uopće nisu radile, a nije bilo ni očevidaca iako je riječ o strogom središtu, ali i to da su sigurnosne službi još lanjske zime imale informaciju da će se upravo na nekadašnjoj liniji razgraničenja dogoditi eksplozija koja će imati za cilj podizanje nacionalnih tenzija čim se počne rješavati pitanje izbornog glasovanja i broja općina u Mostaru. Kako se lani, za razliku od ostalog dijela BiH, izbori nisu ni dogodili, taj se bombaški čin očito samo odgodio za ovu godinu kada bi se konačno trebao raspetljati gordijski čvor ovog, kako ga već zovu, grada slučaja! U međuvremenu se i pucalo na Gradsku vijećnicu, a policajac koji je navodno vidio sumnjivca kasnije je rekao da mu se možda i učinilo. Taj je trenutačno u zatvoru, ali zbog naknadnog pokušaja ubojstva.

– U ovoj fazi istrage tek možemo reći da je riječ o izazivanju opće opasnosti, a ne terorizmu. Intenzivno se traži počinitelj i njegov motiv – ističe županijski tužitelj Mirko Miličević.

Naime, kako navode protueksplozijski stručnjaci, iako je najvjerojatnije u pitanju politička pozadina, o terorizmu je prerano govoriti jer, ako ga uopće ima, nisu posve jasne namjere budući da još nitko nije preuzeo odgovornost.

Rat na internetu

Kada toga nema u stvarnosti, onda je to plodno tlo za virtualni svijet.

Naime, podmetnuti eksploziv u Mostaru izazvao je jučer pravi “internetski rat” koji se vodio sa svih kontinenata. Administratori Facebookove stranice “Kako još više razbijati Bosnu” internetskim portalima su poslali e-mail u kojem “preuzimaju odgovornost”, a to su sarajevski mediji odmah označili kao čin “profašističkih snaga iz Hercegovine”, premda, tražeći njeno gašenje, i sami priznajući da administratori situaciju žele iskoristiti za promociju svoje skupine koja nosi skandalozan naziv.

>>Nožem ubila supruga pred očima maloljetne kćeri

Ključne riječi

Komentara 91

MA
matan91
16:35 14.01.2013.

opet britanska obavještajna služba....

MA
Markec13
16:47 14.01.2013.

Ni mrtvima nedate da počivaju Vi Hercegovci ste najveće zlo na ovim prostorima, i NE nikad nećete bit Hrvati vi ste samo hercegovci

NA
narada
09:59 14.01.2013.

Ja kao Hercegovac sramim se ovakvih poteza. To su ekstremisti a oni su isti u svim nacijama. Mi normalni nemamo ništa sa njima. Njih treba tretirati kao i sve teroriste ma iz kojeg naroda došli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije