objavili snimke

VIDEO Ukrajina se prvi put koristila moćnim američkim projektilima: Razorili su rusku avijaciju

projektili
Foto: telegram
1/6
18.10.2023.
u 10:10

Znakovito je da se ATACMS nije pojavio na službenom popisu vojne pomoći za Kijev koji su objavile SAD u rujnu, no sve češće se pokazuje da se dio dostavljene vojne pomoći javno unaprijed ne objavljuje nego se tek potvrđuje nakon korištenja u borbi.

Ukrajina je prvi put upotrijebila rakete dugog dometa ATACMS koje je isporučio SAD, potvrdio je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo kako je u specijalnoj operaciji uništilo devet helikoptera na dva vojna aerodroma na istoku zemlje – u Lugansku i Berdjansku. Ukrajina je rekla da je među ciljevima pogođenima u Berdjansku i Lugansku bio i sustav protuzračne obrane i druga oprema. Deseci ruskih vojnika ubijeni su ili ozlijeđeni u operaciji, dodaje se.

"Pokazale su se kao vrlo precizne. Rakete ATACMS su se dokazale", rekao je Zelenski u svom obraćanju objavljenom na društvenim mrežama, ne navodeći pojedinosti o tome kada i gdje su korištene. Naknadno je i ukrajinska vojska objavila videosnimku ispaljivanja raketa ATAMCS s HIMARS lansirnih instalacija.

Iako je Vladimir Rogov, guverner okupiranog dijela regije Zaporižja kojeg je imenovala Rusija, govoreći o napadu rekao da su sustavi protuzračne obrane "uspješno presreli neprijateljske rakete" iznad Berdjanska, ruski blogeri i objavljene snimke brzo su ga demantirali. Naime, snimka koju je načinio jedan ruski vojnik u Berdjansku pokazuje nekoliko helikoptera u plamenu.

Također, još ranije tijekom dana na Telegramu su objavljene fotografije dijelova kasetnog punjenja ATAMCS-a pronađenih na mjestu napada u Berdjansku, kao i fotografije ostataka dva, navodno presretnuta projektila ATACMS. Rusi negiraju da je devet helikoptera uništeno te tvrde i da nije bilo žrtava, ali blogeri i snimke ipak potvrđuju da ih je određeni broj uništen i oštećen.

Satelitske snimke objavljene u srijedu upućuju na to da je pet helikoptera u Berdyansku jače oštećeno ili uništeno.

Bidenova administracija prethodno je odbila dostaviti ATACMS Ukrajini, ali je odlučila "posljednjih tjedana" poslati ih tiho, izvijestio je američki CNN, citirajući dva američka dužnosnika. Rečeno je bilo da će se dostaviti „određeni broj projektila“ i to u verziji kazetnog punjenja. Zbog zabrinutosti oko napetosti s Rusijom, projektili isporučeni Ukrajini imaju manji domet od maksimalnog, za koji je sustav sposoban, navodi Associated Press .

VEZANI ČLANCI:

Varijanta isporučena Kijevu nosi kazetnu municiju koja ispušta stotine malih bombi iz zraka umjesto jedne bojeve glave, izvijestio je također AP.

Kazetno streljivo je kontroverzno i zabranjeno je u više od 100 država zbog prijetnje civilima. Znakovito je da se ATACMS nije pojavio na službenom popisu vojne pomoći za Kijev koji je objavio SAD u rujnu, no sve se češće pokazuje da se dio dostavljene vojne pomoći javno unaprijed ne objavljuje nego se tek potvrđuje nakon korištenja u borbi.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama u utorak sugeriraju da su ruske baze pogođene ranom MGM-140A varijantom ATACMS-a – verzijom obitelji oružja kraćeg dometa s udaljenošću od oko 100 milja (160 km).

VEZANI ČLANCI:

Konkretno, broj otisnut sa strane ostataka projektila ukazuje na ugovor za projektile koji je trebao biti dovršen do 1997. Dobivanje sustava ATACMS Kijev predstavlja značajan poticaj njegovim sposobnostima da udari dublje u teritorij pod kontrolom Rusije.

Berdjansk je udaljen otprilike 85 km od najbliže linije fronta i strateški je važan jer se nalazi između Mariupolja i Krima. Lugansk je gotovo 100 km udaljen od linije fronta.

Komentara 35

B2
bordon 2
10:30 18.10.2023.

Ukrajincima je biti ili ne biti. Trećeg nema.

FU
Fusnota
10:14 18.10.2023.

Ukrajinci nastavljaju sa oslobođenjem svoje domovine Moskovljani su trebali razmišljati prije pokretanje tzv specijalne operacije od 600 dana. Luzeri

Avatar R & I
R & I
11:03 18.10.2023.

Vladimir Petković, aka 1000 novih nickova, što imaš reci na ovu vijest. Laž ili istina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije