ŽELE ZAUSTAVITI I UNIŠTITI NEPRIJATELJA

VIDEO Zmajevi zubi, mine, strojnice, bodljikava žica... Europska zemlja se ozbiljno priprema za ruski napad

Zmajevi zubi
Ministarstvo obrane Litve
11.10.2024.
u 09:07

Ministarstvo obrane postavlja protutenkovske barijere i utvrde kako bi zaustavili i uništili neprijatelja

Litva je postavila protutenkovske prepreke, poznate kao "zmajevi zubi", na mostovima koji povezuju zemlju s Rusijom. Ministarstvo obrane također je objavilo i da je oko drugog utvrđenog mosta preko rijeke Njemen postavljeno "vatreno oružje" kako bi se spriječio mogući ruski napad. "Utvrde će biti podržane vatrenom moći, ako bude potrebno, kako bi se zaustavio i uništio neprijatelj", navodi se u priopćenju.

Rijeka Njemen čini dio litvanske granice s ruskom eksklavom Kalinjingrad. Rijeka je dugačka 933 kilometra i teče iz Bjelorusije kroz Litvu, a zatim se ulijeva u Sjeverno more. Na web-stranici povezanoj s britanskom vojskom navodi se da se "zmajevi zubi" koriste za usporavanje tenkova i da ostavljaju "vozila izložena napadima neprijatelja". Prvi put su korišteni u Drugom svjetskom ratu i izrađeni su od armiranog betona, podsjeća Telegraph.

Fotografije osvijetljenog mosta preko rijeke Njemen prikazuju desetine trokutastih betonskih prepreka koje blokiraju promet. Izvještaji također navode da su postavljene mine, strojnice, bodljikava žica i metalni "ježevi". "Ovo je preventivna mjera za osiguranje učinkovitije obrane", izjavilo je litvansko ministarstvo obrane.

Od kada je Kremlj napao Ukrajinu 2022. godine, granica između Kalinjingrada, Poljske i Litve postala je jedno od najjače utvrđenih graničnih područja u Europi. Prošlog mjeseca Litva je također postavila "zmajeve zube" na most Kraljice Louise, izgrađen 1907. godine, koji prelazi rijeku Njemen i povezuje ruski grad Sovjetsk u regiji Kalinjingrada s litvanskim selom Panemune.

VEZANI ČLANCI:

Fotografije s konferencije za novinare litvanskog ministarstva obrane blizu mosta Kraljice Louise prikazuju veliki crno-narančasti simbol "Z" – ruski ratni simbol – istaknut na zgradi koja gleda prema Litvi. Laurynas Kasčiūnas, litvanski ministar obrane, rekao je ovog tjedna da je postavljanje "zmajevih zuba" dio šireg obrambenog plana za sve litvanske mostove. "Neki mostovi bit će utvrđeni, dok će drugi biti pripremljeni za moguće rušenje", pojasnio je.

Druge zemlje EU i NATO-a koje graniče s Rusijom i Bjelorusijom uložile su milijune u modernizaciju svojih fortifikacija. Najopsežniji je poljski program "Istočni štit". Taj će projekt koštati oko 1,8 milijardi funti i djelomično će ga financirati EU.

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Zmajevi zubi
1/29
Ključne riječi

Komentara 25

MA
Mandrak99
09:36 11.10.2024.

Drug Tito je rekao...živimo i gradimo kao da Ce 100 godina biti mir,spremajmo se kao da Ce sutra biti rat.... Vrijedi to za sve

AK
Aka
09:38 11.10.2024.

Po komentarima je jasno ko je koje narodnosti. Srbi pišu da nije istina, Hrvati znaju što su prošli s njima za vrijeme rata i da su ovakve stvari istina. I tako stalno dvije istine, a onaj koji je jednom prevaren teško da je toliko blesav da bi drugi puta vjerovao i čekao da ga dva puta ugrize zmija iz iste rupe. Sve su to podmukle igrice. Jedino hrabri i pošteni igraju otvoreno, kukavice uvijek tako, poskrivečki, na prevaru i iza leđa.

ZA
zagabria4
09:18 11.10.2024.

Recite da je ovo najnoviji skeč Montyja Pythona. Ništa drugo ne može biti. Zapadna propaganda postala je groteskna, netko im to treba reći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije