Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vremenska prognoza

Vikend će biti sunčan i vruć, ali ponovno nam stiže saharski pijesak

Zagreb: Čestice pustinjskog pijeska preko noći prekrile automobile
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
27.06.2024.
u 10:39

U petak će doći do razvedravanja, nakon jutra koje bi moglo biti maglovito. Rijetki pljuskovi i dalje su mogućnost na istoku zemlje, a za vikend će i na kopnu i na moru biti sunčano i vruće uz južni i jugozapadni vjetar

Jučerašnji je dan bio promjenjiv diljem zemlje uz toplo i sparno vrijeme s temperaturama koje su ponegdje prelazile 30 stupnjeva. Još danas nas čeka slično vrijeme s mogućim pljuskovima, a od petka jača anticiklona koja će donijeti sve topliji i manje vlažan zrak zbog čega će lipanj završiti vruće i sunčano.

Kazao je to meteorolog Krunoslav Mikec za HRT. Za četvrtak je najavio oblačan početak dana, naročito na istoku zemlje gdje se mjestimice očekuju kiša i grmljavina. Poslijepodne će biti više sunčanih razdoblja, no pljuskovi su nažalost i dalje realna mogućnost. Vjetar mjestimice umjeren sjeverozapadni, a najviša temperatura bit će oko 26 stupnjeva Celzijevih. Identično će vrijeme biti i u središnjoj Hrvatskoj, a u Lici i Gorskom Kotaru vjerojatnost za pljuskove nešto je veća u drugoj polovici dana.

U Dalmaciji će biti sunčano, uz povremene lokalne neverine. Vjetar slab i sjeverozapadni, na otvorenom moru mjestimice jak, a more malo i umjereno valovito. Temperature će biti neznatno više nego na kopnu, a na krajnjem jugu zemlje mogle bi doseći 30 stupnjeva Celzijevih. Uz promjenjivu naoblaku i sunčana razdoblja, mjestimično može pasti malo kiše.

U petak će doći do razvedravanja, nakon jutra koje bi moglo biti maglovito. Rijetki pljuskovi i dalje su mogućnost na istoku zemlje, a za vikend će i na kopnu i na moru biti sunčano i vruće uz južni i jugozapadni vjetar. Najviše temperature rast će tek koji stupanj u odnosu na današnje. 

Ipak, nije sve pozitivno, pa tako meteorolozi N1 navode da će dolaskom anticiklone nad srednju Europu i naše krajeve doći suhi, vrući zrak iz sjeverne Afrike koji će sa sobom donijeti saharski pijesak. Poslali smo upit DHMZ-u o tome koliko je vjerojatno da pijesak zamuti nebo nad Hrvatskom i koliko bi ga moglo pristići, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

GALERIJA Toplinski val u Hrvatskoj

Zagreb: Čestice pustinjskog pijeska preko noći prekrile automobile
1/35

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije