'Nije neka strategija'

Vile na moru zjape prazne: 'Mislili su da će posao doći sam ako izgrade kuću i bazen'

Pogled na grad Hvar
Zvonimir Barisin/PIXSELL
22.07.2024.
u 06:00

Zoran Pejović, glavni izvršni direktor za transformaciju poslovanja u Lošinj Hotels & Villas, istaknuo je na LinkedInu da Hrvatska ima najnepovoljniji omjer hotelskih soba i privatnog smještaja među mediteranskim destinacijama.

Bližimo se vrhuncu ljetne sezone 2024., a hrvatski turizam suočava se s izazovima zbog neusklađenosti ponude i potražnje u sektoru smještaja. Zoran Pejović, glavni izvršni direktor za transformaciju poslovanja u Lošinj Hotels & Villas, istaknuo je na LinkedInu da Hrvatska ima najnepovoljniji omjer hotelskih soba i privatnog smještaja među mediteranskim destinacijama.

Pejović zagovara potrebu za, kako piše na LinkedInu, zdravom ravnotežom između luksuznih hotela, hotela srednje klase te privatnog smještaja, od apartmana do vila s privatnim bazenima. Trenutno ta ravnoteža u Hrvatskoj ne postoji. "Kako u Hrvatskoj nema ni jednog globalnog luksuznog brenda, nemamo doseg koji ti brendovi sami sebi pružaju", naglašava Pejović.

Dodatni problem je fragmentacija ugostiteljskog sektora u Hrvatskoj, koji je, smatra Pejović, podijeljen na 15 velikih i srednjih tvrtki, od kojih su tri do četiri uistinu vodeće po prihodima. "Obavljaju neke prodajne i marketinške aktivnosti, no velik dio toga tijekom posljednjih 10 godina bio je usmjeren na zadovoljavanje postojeće potražnje. Nije se puno radilo na globalnom pozicioniranju, vrlo malo na PR-u, a gotovo ništa na stvaranju globalno priznatih, repetitivnih događaja", piše.

Poseban izazov predstavljaju vlasnici vila i kuća koji su se, piše Pejović dalje, zadužili kod banaka, vjerujući da će izgradnja kuće i bazena te postavljanje na platformu poput Airbnba biti dovoljno za privlačenje gostiju. "Posebno je varljiva bila 2022., kada se pokrenuo globalni turizam, s još nekim zatvorenim dijelovima svijeta, a cijene su skočile u nebo iznad svake smislene vrijednosti. Prošla je godina bila mali znak upozorenja, ali uspjeli smo. Čini se da je ove godine druga priča."

VEZANI ČLANCI:

Naime, Pejović je 21. srpnja provjerio dostupnost vila i kuća s bazenima na Airbnbu za tjedan od 27. srpnja do 3. kolovoza. Rezultati su zabrinjavajući: u Istri je dostupno 467 kuća, u Kvarneru 387, a u Dalmatinskoj županiji 405, što ukupno čini 1259 kuća s gotovo 5000 slobodnih soba.

"Da je riječ o 25 hotela s po 200 soba, to bi jedno od najvećih hrvatskih hotelskih poduzeća učinilo potpuno praznim u vrhuncu sezone. Međutim, da se radi o hotelima, tamo bi bilo barem 25 menadžera prodaje i marketinga s nekim alatima i znanjem na raspolaganju. Privatnim iznajmljivačima preostaje spuštanje cijena na Airbnbu, moljenje banaka da im produže kredite i nada da će se dogoditi neki novi globalni poremećaj koji bi donio posao na našu obalu. Nije neka strategija", objavio je Pejović na LinkedInu.

FOTO Oženio se Matija Cvek

Pogled na grad Hvar
1/20

 

Komentara 51

ZA
zagabria5
08:04 22.07.2024.

Hrvatska ima tzv 'najnepovoljniji' omjer smještaja hotela i privatnika jer SREĆOM nije dozvolila da strani hotelski mastodonti kompletno preuzmu naš turizam a nama da ostave konobarenje u vlastitoj zemlji. A nije da i dalje ne pokušavaju uništiti domaći privatni turističkii sektor. NA tome trebaju padati vlade koje to dozvole

GA
Gajger
08:21 22.07.2024.

Da, trebalo bi biti što više velebnih hotela, a što manje privatnih vila i apartmana. Na taj način bi strani hotelski lanci mogli izvući više novaca od hrvatskog turizma, a Hrvati umjesto da zarađuju od iznajmljivanja, neka u hotelima čiste sobe i konobare za crkavicu.

CM
Cazzo Marino
07:27 22.07.2024.

kad se govori o deranju gostiju, onda su pravi primjer za to "vile" , odnosno kuće za odmor s bazenom koje su često izgrađene podalje od obale i koje ne nude gotov ništa osim bazena i visokih cijena i toto masno naplaćuju nekoliko tisuća eura tjedno, što je neusporedivo s apartmanima koji se prosječno iznajmljuju za 800-900 eura tjedno! To je bio super biznis za one koji su krenuli među prvima i ti su zarađivali po sezoni oko 70.000-100.000 eura i odavno su otplatili ulaganje! oni koji su tek nedavno krenuli u taj biznis, uz kredite, ti će proći kao bosi po trnju jer je došlo do masovne ponude "vila" uz ograničenu potražnju za takvom vrstom objekata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije