HPV I MILIJUNI

Višak cjepiva, a kupuju novo

učenici
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
05.11.2016.
u 00:15

Zdravstvena vlast ga uvela, preporučila, organizirala kampanju, kupila te i dalje kupuje, a potom najavila njegovo plaćanje

Od sedam tisuća doza cjepiva Cervarix protiv virusa HPV-a, u deset mjeseci potrošeno je – tisuću doza, a njegova valjanost istječe potkraj travnja. Nastavi li se cijepljenje tim tempom, jasno je da će država zasigurno baciti dobar dio cjepiva čiju je jednu dozu platila 172 kune bez PDV-a. To dvovalentno cjepivo nabavljeno je lanjskog prosinca, a u novu nabavu išlo se ponovno tri mjeseca kasnije. U ožujku je tako Hrvatski zavod za javno zdravstvo nabavio 14 tisuća doza četverovalentnog cjepiva Silgard protiv tog uzročnika spolne infekcije, po nabavnoj cijeni od 239,13 kuna (bez PDV-a), a do kraja rujna potrošeno je – tri tisuće doza.

Zahtjevi za isporuku

– S terena imamo dojave o porastu zainteresiranosti za cijepljenje u listopadu. Na temelju toga, zahtjevi za isporuku četverovalentnog cjepiva u listopadu su premašili količine koje smo imali na raspolaganju – ističe prim. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenja pri HZJZ-u, dodajući da je u tijeku nabava dodatnih količina tog cjepiva.

Iako točnih podataka o povećanom odazivu u listopadu koji spominje dr. Kaić još nema, jasno je da se ta pretpostavka može povezati s kampanjom koja je prošli mjesec počela u školama diljem Hrvatske. Za srednjoškolce su, naime, organizirane tribine, a tiskano je i 95 tisuća letaka kojima se učenike osmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole poziva na cijepljenje protiv HPV-a. Nabava dodatnih količina tog cjepiva koju navodi dr. Kaić u planu je nabave HZJZ-a koji do kraja godine planira u to ime potrošiti više od 20 milijuna kuna. U tom su ogromnom iznosu novca, kako stoji u planu nabave, količine cjepiva za 2017. i 2018. godinu. Međutim, tada će djeca koja će se cijepiti protiv HPV-a to cjepivo – plaćati. Cjepivo će ostati besplatno za one koji su započeli ove godine s vakcinacijom i učenike osmih razreda u idućoj školskoj godini.

– Ne mogu u ovom trenutku reći kolika će biti cijena jedne doze cjepiva u maloprodaji, ali zasigurno će biti viša od nabavne cijene spomenutih količina – odgovara dr. Kaić.

Dovoljne su dvije, a ne tri doze

Ipak, o cijeni se javno počelo govoriti nakon najave ukidanja besplatnog cijepljenja (izuzev spomenutih kategorija), pa je tako više nego jednom rečeno da će cjepivo ukupno stajati više od 3000 kuna.

Potrebne su, naime, tri doze cjepiva čija je pojedinačna cijena nešto veća od tisuću kuna. Ali s obzirom na nabavnu cijenu, konkretno cjepiva Silgard, čija je doza državu stajala 239 kuna, zar je moguće da od iduće godine ista ta država planira zarađivati na cijepljenju koje je sama preporučila, naručila cjepiva za milijunske iznose, najavila ga kao besplatno i potom godinu dana kasnije uvodi njegovo plaćanje?!

Inače, nedavno je američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju objavio da su dovoljne samo dvije doze tog cjepiva.

Do tog je saznanja još prije došao jedan međunarodni institut, ali se sa zaključkom, da tako kažemo, o jednoj dozi viška nije izlazilo u javnost sve do objave spomenutog Centra.     

>> Od danas se možete cijepiti protiv gripe, evo za koga je cjepivo besplatno

Ključne riječi

Komentara 1

OB
ObrenM
08:42 05.11.2016.

Tko je taj postenjak koji je i pored jasnih pokazatelja o potrebitim kolicinama bio uporan u narudjbama koje nisu mimoisle njegov posteni djep?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije