Plemeniti Slavonac

Više od 80 puta darivao krv: Empatija je dio mentalnog sklopa svakog darivatelja

Slavonski Brod: Dodjela povelja zahvalnosti višestrukim dragovoljnim darivateljima krvi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
02.11.2021.
u 15:07

Prvi je puta krv darivao još u srednjoj školi, mada mu je u darivateljskoj knjižici prvo službeno zavedeno darivanje ono za vrijeme služenja vojnog rok

Darko Maras jedan je od onih običnih malih ljudi koji svojim humanim radom unapređuju svijet u kojem žive i koji bi trebali biti istinski uzor mladima. 63-godišnji Brođanin u životu je više od 80 puta dragovoljno darivao krv. Njegova životna misija je pomaganje ljudima, bilo da to čini nesebičnim darivanjem dragocjene tekućine, bilo kao sindikalac koji se bori za radna mjesta i osiguravanje egzistencije radnika.

- Empatija je valjda dio mentalnog sklopa svakog darivatelja. Mislim da je ovo jedan od najvećih oblika empatije, kada drugoj osobi date krvi i pomognete joj da sačuva zdravlje i život – kaže Maras.

Prvi je puta krv darivao još u srednjoj školi, mada mu je u darivateljskoj knjižici prvo službeno zavedeno darivanje ono za vrijeme služenja vojnog roka. Bio je u skupini vojnika koji su izašli u grad kada je do njih iznenada dotrčao uspaničeni suprug.  

- Rekao je da mu supruga koja je upravo rodila treba krv, da joj je život ugrožen i pitao ima li netko krvnu grupu koju sam imao i ja. Uopće nisam razmišljao, jednostavno sam otišao u bolnicu i darivao krv. Nisam smatrao da sam učinio nešto posebno, ali kada sam vidio njegovu zahvalnost, pojmio sam značaj toga i odlučio to redovito činiti – istaknuo je Maras.

Dragovoljno darivanje krvi za njega je u međuvremenu postalo rutina.

- Uvijek sam zadovoljan kada pomognem čovjeku u potrebi. Kada vidite zahvalnost i sreću te osobe, i vi ste zadovoljni – zaključio je Maras, kojeg je za iskazanu humanost Brodsko-posavska županija nagradila poveljom zahvalnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije