Pregled 2012.

Vlada ipak preživjela prvu godinu uz šamare sindikata i poslodavaca

'19.11.2012., Zagreb - Vlada RH je na danasnjoj sjednici raspravljala o objavi popisa branitelja.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/4
22.12.2012.
u 23:27

Nije sve bilo potpuno crno. Plusevi su fiskalna konsolidacija, politika stečaja, krediti malim i srednjim poduzećima, objavljivanje liste poreznih dužnika...

U moru silnih kritika koje su se nakon pada investicijskog rejtinga sručile na Zorana Milanovića i njegovu vladu protekli se tjedan odmjerenim stavovima izdvojio jedino Božo Prka, predsjednik uprave Privredne banke Zagreb.

Taj bankar i bivši HDZ-ov ministar mirno je konstatirao da je, usprkos svemu, Milanovićeva vlada “odgovorna prema društvenoj stvarnosti i problemima”, što je zanimljivo zapažanje jer dolazi od čovjeka čija pozicija nije vezana uz domaću politiku, pa on nema razloga ulizivati se vladajućima.

Prkine pohvale: Godina je malo

– Jedna je godina premalo da bi se dalo konačno mišljenje, ali učinjeno je dosta solidnih stvari – kaže Prka i nabraja pluseve zbog fiskalne konsolidacije na početku godine, promjena u poslovnom sektoru i pravnom okviru, unapređenja politike stečaja i predstečajne nagodbe, otvaranja kreditnih linija prema malim i srednjim poduzećima, smanjenja opterećenja na rad...

Prkin realistički pogled usamljen je na poduzetničkoj sceni, jer su poslodavci šamarali vladu cijelu ovu godinu. Počelo je frcati zbog javne objave dužnika i porijekla novostečene imovine, nastavilo zbog utjerivanja dugova iz osobne imovine vlasnika i menadžera, a završilo zbog najave oporezivanja nekretnina. U poduzetničkoj je populaciji cijelu ovu godinu dominirao interesni pristup i otpor na svaki potez koji zadire u stečene pozicije i interesne sfere. Po tom pitanju, reakcije poslodavca i sindikata bile su identične, samo su metode otpora bile različite, u skladu sa zakonskom pozicijom. Sindikatima zakoni dopuštaju da radnike izvedu na ulicu, pa su to i učinili, poslodavci nemaju prava na tu vrstu neposluha, ali su pucali iz ništa manje ubojitih oružja.

Kako u ovom prilogu naglašavamo pozitivne stvari koje su se dogodile u 2012. godini, činjenica je da je dobrih poteza bilo i u radu Vlade. Smjena vlasti zapravo je najpozitivniji politički događaj u godini na izmaku jer je HDZ na najgori mogući način potrošio adute koje je imao i birači su ga maknuli na političke margine da nađe vjerodostojne ljude koji se prema državi neće ponašati kao prema svom vlasništvu.

Ekonomski programi vodećih političkih stranaka su slični, ali se još razlikuju po ljudima i načinu na koji se provode. Premijer Milanović, na primjer, nije razvio autokratski stil upravljanja Vladom, njegovi ministri imaju visok stupanj samostalnosti i u tome se dosta razlikuje od svojih prethodnika. Bez Sanadera se nije mogla donijeti odluka ni o boji sapuna u toaletu, a na isti način postavljala se i njegova nasljednica Kosor. Milanović ministre pušta da sami rade, ali ne nose se svi na isti način sa tom vrstom odgovornosti, pa je i rezultat polovičan. Njemu samome draže su bruxelleske dvorane od domaćeg terena, a to ide kao minus samom premijeru. Iskustvo i znanje, su, na primjer, velika prednost ministra financija Slavka Linića ili ministra turizma Veljka Ostojića u čijem se radu suverenost jasno vidjela.

U duhu socijaldemokracije bilo je, na primjer, Jovanovićevo uvođenje besplatnog prijevoza za sve učenike ili besplatnog studiranja za dobre studente, a na tom je tragu i Mrsićevo ukidanje povlaštenih mirovina za političare. Dobar dio kritika vlast trpi i zbog zadržavanja dosadašnjih plaća i mirovina u javnom sektoru, jer bi ocjene investicijskih krugova bile blaže da ih vlast nije čuvala i po cijenu rejtinga. Objava poreznih dužnika pozdravljena je u javnosti, premda lista srama nije otkrila ništa što se nije znalo.

Isti porezni tretman za sve

Lista je postala sporedna, ali identičan porezni tretman svih mora biti pravilo, a ne iznimka, i ako se porezna administracija jednako postavi prema svima tada i to može ući u red pozitivnih događaja. Bilo je vrijeme da se stane na kraj i masovnom izbjegavanju plaćanja doprinosa, premda se za većinu tvrtki ne može reći da su to činile iz hira već zbog toga što nisu imale drugog izbora. Stanje u zemlji je takvo da je malo poteza kojima će svi pljeskati, a puno obaveza koje treba odraditi da bismo za deset-petnaest godina živjeli bitno bolje nego sada.

Specijal našeg portala o pregledu godine možete pratiti OVDJE. Svaki dan objavljujemo nešto novo!

Komentara 7

ZE
zeus10
15:51 23.12.2012.

Ma šta je HDZ napravio?? Financijsku štetu koju je ta stranka napravila nije ni zrno pijeska nasprema uništenju ekonomije koje je SDP napravio u samo godinu dana. Šta gurate prste u njih kad se sami loptate između dvije stranke koje vas hebu svaka na svoj način. Prestanite glasati za njih pa onda kritizirajte. Ne treba tući psa što laje nego budalu koje se neće maknuti od njega.

Avatar deziderij
deziderij
07:09 23.12.2012.

Vlada preživjela - tek uz šamare. Pa normalno, kad nije bilo nikoga da je nokautira. Ovako, uz šamare, preživjeti će i cijeli mandat a sitnozubi će biti nokautirani.

CA
capronza
10:25 23.12.2012.

Jedino je Linic pokazao strucnost, naravno uz ministra turizma, strucnost u poslovanju iako je bilo dosta nespretnih odluka, samo toj dvojici prolazna ocjena, ostatku vlade i Milanovicu, ponavljanje godine , pali su iz svih predmeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije