na državnim jaslama

Vlada, u tajnosti, 11 općina pomogla sa 2,5 milijuna za golo preživljavanje

vlada RH
Dalibor Urukalović/Pixsell
Autori: sf/VLM, nsš, ji/VLM, iš/VLM
24.10.2009.
u 18:24

Novac se dijelio sukladno koalicijskom sporazumu HDZ-SDSS, potvrđeno je iz ureda premijerke Kosor. Načelnik Gračaca Goran Đekić priznao da općina nema dovoljno prihoda pa im Vlada izlazi ususret kad im zatreba

Na ovotjednoj sjednici Vlada je, daleko od očiju javnosti, u potpunoj tajnosti 2,5 milijuna proračunskih kuna uputila na račune 11 općina! U priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Vlade nije bilo mjesta za taj podatak, a koliko je tajan cijeli posao, dovoljno govori to da ni od jednog od prisutnih ministara nismo uspjeli dobiti popis općina čiji su računi vidno podebljani.

Novac je namijenjen isključivo krpanju – za plaće, male komunalne akcije, sve ono za što bi općina trebala imati novca i bez pomoći. Dvije su općine, doznajemo, dobile nešto više od 400 tisuća kuna, dok su ostale dobile 100 ili 200 tisuća kuna.

Čvrst dokaz
Da je novac ipak podijeljen, potvrđeno je iz ureda premijerke Jadranke Kosor: novac je, kazali su, podijeljen sukladno koalicijskom sporazumu HDZ-SDSS, a novac je pronađen u proračunskoj pričuvi.

Potajno dilanje novca općinama samo je još jedan dokaz da je 429 općina i 127 gradova u Hrvatskoj neodrživa situacija.

Općine, međutim, ponosno ističu novac koji dobiju od Vlade. Gračac je tako dobio 200.000 kuna, a načelnik Gračaca Goran Đekić kazao je kako se novcu nisu iznenadili jer su “općina koja nema dovoljne prihode, a kada nam zatreba, Vlada RH nam izlazi ususret”. – Ovaj novci dobro će nam doći jer sada dolazi zima i utrošit ćemo ga za nabavu loživa ulja za grijanje te opremanje objekata poput dječjih vrtića – kaže Goran Đekić te navodi da im proračun od 13 milijuna kuna nije dostatan za pokrivanje tekućih troškova.

U općini Erdut ističu da su svojih 200.000 kuna dobili jer “participiraju u vlasti na državnoj razini”.

– Naravno da je činjenica da participiramo u vladajućoj koaliciji utjecala da dobijemo tih 200.000 kuna, no uvjeren sam da je to i svojevrsna nagrada za naš dobar rad – komentirao je načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Dobrodošle kune
– Našoj je općini svaka kuna dobrodošla. Ovaj novac bit će utrošen tamo gdje je najpotrebnije, a to je infrastruktura. Velike su potrebe za održavanje lokalnih cesta, pa ni jedna lipa neće ići na plaće ili bilo kakvo krpanje inače više nego skromnog općinskoga proračuna – rekao je Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor, koji o ukidanju neodrživih općina nije imao ništa reći iako je na čelu jedne od njih.

Ključne riječi

Komentara 70

LU
lulu
19:17 24.10.2009.

pomazu iskljucivo opcinama gdje je hdz na vlasti...mozda i sad ova koalicija...a lokalni mocnici su najgora vrst usisivaca love i društvenog napretka...zivim u jednoj takvoj opcini..sve nepotizam..sve u rukama istih...maloumnik \"nacelnika\" i inih koji su cak neeeeki i saborski zastupnici(samo za dizanje ruka naravno)...a izvan svog sela i te podrske s ne bi znali okrenut....i mislim da je kolega \"autoritet\" u krivo..prije svega ovakvim izrazavanjem...palac dolje..ali i onim sto je kao htio reci...jer ja sam iz zagorskog dijela zagrebacke zupanije i znam sto pricam

OB
-obrisani-
19:43 24.10.2009.

DOLJE BANDA LOPOVSKA!!!!!!!!!!!

KO
kompa
19:47 24.10.2009.

gracacu 200 000 da sprovode antihrvatsku politiku.fui

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije