oduzeto vlasništvo

Vlada zbog povrata imovine strancima mijenja – Ustav!

'20.02.2012., Zagreb - Raspravom o prijedlogu proracuna za 2012. godinu Sabor je nastavio redovitu sjednicu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
23.02.2012.
u 12:00

Predsjednik Josipović obećao je Židovima povrat imovine, no govori se da bi naknada mogla biti samo 
simbolična

Hrvatska Vlada, doznajemo iz izvora bliskih vrhu, uskoro bi mogla krenuti u promjenu Ustava, tako da stranci budu izuzeti od prava na povrat oduzete imovine! Naime, u nekoliko koraka u proteklih 13 godina Hrvatska se našla u situaciji da će uskoro morati vraćati stotine milijuna eura vrijednu imovinu strancima! Još za vrijeme Franje Tuđmana, 1996. godine, donesen je Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine prema kojem stranci nisu imali pravo na naknadu.

Prijetila bi nam izolacija

Međutim, Ustavni sud pod predsjedanjem Jadranka Crnića 1999., potkraj mandata, ukida te odredbe jer je, napisali su, nepravedno hrvatskim državljanima dati pravo na naknadu, a strancima ne. Ustavni sud je tako odlučio, ali nijedna vlast nije donijela zakon po kojem bi se strancima imovina stvarno mogla i vratiti. Nakon 11 godina važnu odluku donosi Vrhovni sud, koji u rujnu 2010. godine odbija zahtjev za zaštitu zakonitosti Državnog odvjetništva u slučaju jedne brazilske državljanke, podrijetlom Židovke iz Hrvatske i potvrđuje da pravo na povrat imaju i stranci. I od te su odluke prošle dvije i pol godine, ali tek sad se očekuje donošenje novog zakona o naknadi, kojim bi se propisalo i kako će stranci podnositi zahtjeve za povrat imovine. U trenutku kad se Hrvatska pokušava spasiti da ne klizne po tragovima Grčke, državni proračun mogao bi doživjeti udar i s pomalo neočekivane strane, jer od nove se vlade očekuje dakle ne samo da strancima vrati imovinu koju su im oduzeli komunisti nego je i predsjednik Ivo Josipović u Izraelu najavio da bi Hrvatska trebala vratiti i imovinu Židovima, onu koju je oduzela kvislinška Nezavisna Država Hrvatska. U dijelu javnosti ovo je obećanje dočekano s iznenađenjem jer bi Hrvatska preuzela goleme obveze. Josipović je u Knessetu govorio o velikim razmjerima nepravde koju su ustaše nanijele Židovima, ali, kažu u pravničkim krugovima, Republika Hrvatska nije sljednica NDH.

– Bilo bi pravedno kad bi se žrtve Holokausta također uključilo u hrvatske zakone o povratu oduzete imovine. Rekavši to čvrsto sam uvjeren da bi izmjene zakona o povratu oduzete imovine koje će uskoro uslijediti isto tako trebale uključivati žrtve Holokausta, bilo pojedince ili njihove nasljednike, bilo lokalne zajednice te da bi i njima trebalo odobriti najprikladnije načine povrata oduzete imovine ili pravedne naknade za nju – rekao je Josipović, a nedugo nakon toga William Burns, zamjenik državne tajnice Hillary Clinton, stigao je u Zagreb i bio jako zadovoljan zbog tog obećanja. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako je Burns "istaknuo da je svjestan ekonomske situacije Hrvatske, ali da se model naknade štete židovskoj zajednici treba naći. Izvijestila sam ga kako je politički stav ove vlade da židovska zajednica mora dobiti odštetu i raspravljamo o modelu". U krugovima bliskim predsjedniku Josipoviću tvrdi se da bi naknada oštećenim Židovima, a uglavnom je tu riječ o Židovima u SAD-u, mogla biti i posve simbolička. Osim toga, na Pantovčaku vlada uvjerenje da promjena Ustava ne bi bila dobro rješenje, da bi Hrvatsku čak takav potez mogao ponovno dovesti u izolaciju! Slično tvrdi i Vladimir Đuro Degan, profesor međunarodnog prava, koji kaže da bi unošenje odredbe o izuzimanju stranaca u Ustav moglo biti ocijenjeno diskriminirajućim potezom. Među pravnicima, međutim, ima i onih koji su uvjereni da bi to bio dobar potez te da bi konačno valjalo staviti točku na povrate i naknade imovine i ispravljanje nepravdi.

Pretjerane reparacije

– Ako se budemo vraćali u 1941., mogli bismo se vraćati i dublje u povijest i pitanje je gdje bismo li se trebali zaustaviti – kažu pravnici dodajući da se valja sjetiti poznatog povijesnog primjera pretjeranih reparacija nametnutih Njemačkoj nakon Prvog svjetskog rata, koje su izazvale siromaštvo i situaciju koja je Hitlera dovela na vlast... Postoje ideje čak i da bi tzv. Josipovićev ustavni amandman, onaj prema kojem ratno profiterstvo ne zastarijeva, trebalo ukinuti jer i tu, tvrde, primjena može izazvati nove nepravde.

– Jednom moramo zatvoriti prekapanje po povijesti i ispravljanje nepravdi – kažu. Ovo je pitanje čak i tema u američkoj izbornoj kampanji, kandidati se udvaraju Židovima obećavajući da će to pitanje biti riješeno.

– Vidjet ćemo kamo će nas takav povrat dovesti – kaže Zlata Hrvoj Šipek, šefica Građanskog odjela DORH-a.

Komentara 358

OB
-obrisani-
14:26 23.02.2012.

Zagrebas i brodogradilišta su starija od 90 godina i pivovare i Saponia Osijek i puno toga što majmun ovdje danonoćno prezentira kao komunizam a u stvari je obična otimačina i kolektivna pljačkačina bezakonje šumskih b.

SI
silverlight2
14:45 23.02.2012.

Ovi nesposobnjakovici će nas do kraja uništiti.

AO
all_or_nothing
13:10 23.02.2012.

vratit ćemo mi i grčki dug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije