Partneri

Vlada želi sporazum s HUP-om i sindikatima da si olakšaju rezove

vlada, kosor (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
21.07.2010.
u 17:16

Glasovanje će se na GSV-u zamijeniti iskazivanjem konkretnog mišljenja, ako o nekom pitanju ne postoji konsenzus sve tri strane.

Tri mjeseca nisu se sastali i sve su odlučili nadoknaditi u jednom danu. Socijalni partneri sindikati, poslodavci i Vlada - jučer su šest sati proveli u pregovorima o budućnosti Gospodarsko-socijalnog vijeća. I dogovorili su se. Sindikati se vraćaju za stol, a dogovorena su i nova pravila igre objedinjena u čak 15 točaka zaključaka.

Na GSV-u, tako, više neće biti glasovanja, a svaki će se partner o pojedinoj točki izjasniti samostalno. Mišljenja će, nakon toga, biti objavljena na stranicama Vlade te Ureda za socijalno partnerstvo.

Baš je taj ured, kojemu je na čelu nekadašnji sindikalac Vitomir Begović, bio najveći problem jučerašnjeg sastanka. Begoviću se zamjera da je previše, i uvijek na strani Vlade, istupao u javnost pa je dogovoreno osnivanje Savjeta koji će nadgledati rad Ureda, a bit će sastavljen od volontera iz redova sva tri partnera, plus dva neovisna stručnjaka.

Iako je bilo na jučerašnjem dnevnom redu, o Sporazumu o gospodarskom oporavku jučer se nije raspravljalo. Teme koje bi ušle u Sporazum, partneri bi trebali ispregovarati u roku od sedam dana, a potpisali bi ga do početka ili najkasnije sredine kolovoza. U svakom slučaju, prije donošenja rebalansa proračuna. Po tome se može nasluti da je riječ o dokumentu kojim bi partneri trebali podržati Vladu u ozbiljnim jesenskim rezovima.

Jučerašnjim ishodom premijerka Jadranka Kosor zasigurno je zadovoljna. Ona je pregovore i otvorila.

– Za Vladu je najvažnije da se nastavi rad GSV-a i socijalni dijalog. Neke stvari treba promijeniti u tom dijalogu – kazala je premijerka te još jednom predložila “više međusobnog uvažavanja kod donošenja odluka”.

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
17:16 22.07.2010.

Ne laje Linić, pardon pas zbog sela več zbog straha

PR
propalismoFranjoskroz
18:30 22.07.2010.

2008. je ukupan profit hr poduzeća iznosio 24 milijarde kn.Lani 4 milijarde kuna.pad je očit i svi trebamo podnijeti teret oporavka?Pa zašto nismo podnosili teret profita prije?

OB
-obrisani-
16:33 22.07.2010.

Svi govore o rezovima. OK, situacija je takva. Ali zašto se ne govori koliko se novca rasulo bezveze i pokralo, i zašto građani moraju platiti upravo tu cijenu i to pod vodstvom upravo onih koji su ih opelješili? To je potpuno neprihvatljivo i dosta je više šarenih laža od ovih nesposobnjakovića i lopova......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije