13.03.2016. u 16:44

Pritisak je ovo na Vladu da se s ozbiljnim rezovima krene barem u proračunu za 2017.

Od tri sestre, kako nazivaju tri agencije za kreditni rejting, i posljednja, Moody’s, odustala je od pružanja šansi Hrvatskoj i rušenjem kreditnog rejtinga nas svrstala među zemlje za koje se sumnja da mogu vratiti svoje dugove. Zaključili su da nema ništa od reformi, da Most nije pouzdan partner te da će Hrvatska i dalje tonuti u sve dublje dugove. Voda je već došla do vrata, objasnili su biranim financijskim rječnikom, a politika nema snage priznati koliko je velik problem. Nisu u pravu! Problemi su detektirani, ali uz činjenicu da su sva ‘stečena prava’ zacementirana uz pomoć zakona i pratećih kolektivnih ugovora, rezovi preko noći bez izmjene normativnog okvira doveli bi do još većih udara na proračun od politike kontinuiteta.

Premijer Orešković mogao je otpustiti 20.000 ljudi iz sustava, ali bi ih sudovi kroz radne sporove vratili na posao, a Vlada bi potom morala isplatiti sve plaće uvećane za zatezne kamate i sudske troškove. Ministar financija Zdravko Marić sastavio je uravnotežen proračun u okviru mogućnosti koji se temelji na primarnom suficitu, što je i Moody’s trebao prepoznati. Ipak, nema opravdanja da se ozbiljni rezovi ne pripreme u idućih šest mjeseci, a činjenica da je bonitetna kuća izglede za kretanje rejtinga ocijenila negativnim svojevrsni je pritisak na Vladu da se s ozbiljnim rezovima krene najkasnije u sklopu proračuna za 2017. Prema neslužbenim informacijama, tako će i biti.

To je zadnja slamka spasa za Hrvatsku i građani moraju shvatiti da kroz dolinu suza, o kojoj je nažalost Tomislav Karamarko prestao govoriti, moraju proći. Sada sve istinitije zvuče informacije da je u Kitzbühelu Tihomiru Oreškoviću rečeno da se od Hrvatske dižu ruke ako se hitno ne krene u štednju. Situacija je krajnje ozbiljna jer država do kraja iduće godine treba otplatiti 66 milijardi kuna, a rušenje rejtinga podignut će cijenu za svako novo zaduženje. Sindikati iz javnog sektora moraju podržati reforme jer će umjesto da dobiju povišicu doživjeti da im država neće moći isplatiti ni plaću, a prvog premijera financijaša natjerati da potpiše bankrot.     

>> Moody'sov potez nije iznenadio, ali nije dobar znak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije