U Bjelovaru i V. Grđevcu se ne boje izgradnje bazena

Vlastiti izvori energije jamstvo su isplativosti gradskih kupališta

Termalni park Aquae Balissae
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
17.05.2014.
u 20:19

Svakomu mora biti jasno da se takav projekt mora poduprijeti i iz gradskog proračuna, pa smo spremni sufinancirati ulaznice ili režijske troškove-kaže prvi Bjelovarčanin Antun Korušec

Nakon što je predstečajna nagodba Termalnog vodenoga parka u Daruvaru postala pravomoćna i kreće u realizaciju, odškrinuta su i vrata neizvjesnosti hoće li ona uroditi plodom. Ako se pita gradonačelnika i predsjednika Skupštine te tvrtke Dalibora Rohlika, problema ne bi trebalo biti.

-U cijeli proces ne bi ulazili da nije izvjesno hoće li biti uspješan. U suprotnom, naravno, ostaje stečaj-kaže Rohlik.

TVP bio prevelik zalogaj!?

U međuvremenu će Grad i njegovi građani još slijedećih sedam godina plaćati oko dva milijuna kuna godišnje anuitete za kredit podignut za izgradnju TVP-a Aqua Balissea. Rohlik smatra da bi TVP bio isplativ da je dovršen, odnosno da su izgrađeni smještajni kapaciteti, ispravljeni neki nedostaci i napravljen projekt vlastite opskrbe energijom, jer samo se za struju godišnje troši 600 000 kuna.-Je li trebalo potrošiti toliko novca ? Vjerojatno ne. Ali, ipak, tek kada sve bude gotovo valja presuditi je li to promašaj-kaže D. Rohlik. Budući da je na vidiku izgradnja zatvorenog bazena u Bjelovaru, te kupališta u Velikom Grđevcu, nameće se pitanje kako se tamošnji vlastodršci namjeravaju zaštititi od mogućeg promašaja ili kreditnog opterećenja građana ? Iako je bilo javnih dvojbi treba li gradu ili ne, prvi Bjelovarčanin Antun Korušec ne odustaje od izgradnje zatvorenog bazena, vrijednog oko 40 milijuna kuna. Projekt se dovršava, angažirana je struka, bit će predočen građanima, te će se tražiti najpovoljniji oblik financiranja.-Model ćemo naći. Nacionalni ili EU fondovi, ili javno privatno partnerstvo, u okviru kojega već imamo tri upita zainteresiranih investitora. Ali, svakomu mora biti jasno da se takav projekt mora poduprijeti i iz gradskog proračuna, pa smo spremni sufinancirati ulaznice ili režijske troškove. Želimo ga staviti u službu prvenstveno naših građana od „nula do 100“ godina, u službu škola, rekreacije, udruga, športa…, ali i građana drugih mjesta u županiji i okolici-kaže Korušec.

Uzdaju se u blagodat Sunca

Smatra da takav bazen s podzemnom garažom, kinom, učeničkim domom, budućim šoping parkom i drugim sadržajima Bjelovaru može i hoće dati urbaniji štih. U Velikom Grđevcu, na mjestu gdje je prije puno desetljeća bilo, trebalo bi niknuti kupalište vrijedno 17 milijuna kuna. Općinari su pribavili studiju isplativosti, a novac planiraju namaknuti iz EU fondova, dok općina raspolaže i s dovoljnim količinama vode. Tek je minimalni postotak na plećima općine, ako se izuzme pola milijuna kuna za projektnu dokumentaciju.-Ponudu ćemo usko vezati uz posjet Centru Mate Lovraka. Kako se samo lani u Centar slilo stotinu autobusa turista, a interes ne jenjava, ne strahujemo od manjka posjetitelja. S druge strane, projektom solarnoga grijanja vode i solarne elektrane kupališta pozitivno poslovanje bi trebalo biti zajamčeno-siguran je načelnik Marijan Dautanac. Projekt koji će obuhvatiti obnovu i dogradnju bazena, izgradnju džakuzija, dječjega, teniskoga i odbojkaškoga igrališta, krajem veljače je prijavljen u EU fond.

Ključne riječi

Komentara 1

ZM
zmalekov
10:27 18.05.2014.

U Velikom Grđevcu je izgrađen bazen 1962.g. i za ono vrijeme bio je vrlo moderan. Kao dječak sam išao vrlo često ljeti na kupanje, voda je bila čista, ulaznica nije bila skupa. Poslije je bazen zapušten, naročito nakon nesretnog utapanja jednog dečka iz Vel. Barne. Turistički centar "Mato Lovrak" je izvrsno zamišljen, ali nedovoljno popraćen u medijima. Iako pozdravljam ideju o bazenu, bojim se da nije realna u današnje vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije