DOVOLJNO JE KISIKA

Vodostaj Vranskog jezera viši je 40 cm od najnižeg do sad, nema pomora ribe

Prvi dan jeseni u parku prirode Vransko jezero
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
13.08.2024.
u 15:19

Zbog suša koje su se predviđale, a i obistinile, s najvećeg hrvatskog jezera izrazili su bojazan da bi moglo doći i do povećanja saliniteta

Trenutni vodostaj Vranskog jezera uz kanal Prosika je 43cm, što je 40-ak cm iznad najnižeg vodostaja zabilježenog 2012. godine koja je bilo rekordno sušna i u kojoj godini je došlo do pomora ribe.

Službe Parka prate stanje na terenu neprekidno i nismo zabilježili pomor riba kao što nismo primijetili ni jata riba uz površinu što bi ukazivalo na smanjenje kisika u jezeru. Naravno, veselimo se obilnim kišama i nadamo se da će nas obradovati što prije jer Vransko jezero je hidrološki izuzetno osjetljivo i zbog svoje plitkosti jako brzo reagira na vremenske prilike i promjene. Ovo su, unatoč izrazitoj suši i nedostatku padalina, dobre vijesti koje je Večernji list dobio od glavnog čuvara prirode Daria Rogića. Podsjetimo, zbog suša koje su se predviđale, a i obistinile, s najvećeg hrvatskog jezera izrazili su bojazan da bi moglo doći i do povećanja saliniteta uslijed prodora mora u jezero kod kanala Prosika, te i pomora ribe.

- U 2023. godini se zbog velikog dotoka slatke vode i ispiranja klorida tijekom zime salinitet uspio spustiti do trenutnih vrijednosti ispod 2 promila. S obzirom na to da ova godina nije iznimno bogata oborinama, vodostaj stalno pada, te očekujemo da će, ukoliko ne bude dodatnih oborina, za otprilike mjesec dana jezero biti približno izjednačeno s razinom mora te će započeti zaslanjivanje, a koliko dugo najviše ovisi o količini padalina koje dospiju na površinu cijelog sliva Vranskog jezera koji je površine otprilike 500 km2 i pokriva većinu površine Ravnih kotara. Većina riba koje se nalaze u Vranskom jezeru nisu autohtone i neke od njih nisu prilagođene životu u jezeru koje povremeno zaslanjuje što predstavlja problem, jer u slučajevima značajnijeg zaslanjenja, izaziva pomor ribe što utječe na dodatnu eutrofikaciju jezera - istakli su prije nekoliko tjedana iz Parka prirode.

 

GALERIJA Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom
Prvi dan jeseni u parku prirode Vransko jezero
1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije