Ulkinuta u kolovozu

Vojnić želi "svoju" hitnu pomoć, upućena peticija sa 1500 potpisa

hitna_PXL_kar_100818_623
PIXSELL
26.12.2010.
u 10:43

Imaju tri opremljena vozila i uređen prostor, ali ne i liječnike. Od kolovoza na intervencije stižu ekipe iz Karlovca, ali putuju dugo i ne poznaju teren

Mještani svih 14 mjesnih odbora u općini Vojnić suglasni su u jednom - žele da Dom zdravlja u mjestu ponovo ima službu hitne pomoći. Nju je u kolovozu ukinulo Ministarstvo zdravstva i napravilo novu reorganizaciju po kojoj na hitne intervencije u Vojnić dolaze timovi iz Karlovca.
– Ti ljudi ne poznaju teren i zato lutaju, pa im treba i dva sata da dođu do pacijenta u nekom udaljenom selu. To nije rješenje i zato tražimo od odgovornih da promijene odluku i plate liječnike kako bi mogli dežurati u Vojniću – rekao je Nikola Pavić, vijećnik Općinskog vijeća.
Mještani su pokrenuli peticiju sa 1500 potpisa, koju žele dati Domu zdravlja, ali i mjerodavnom ministarstvu. Njihovu su inicijativu jednoglasno podržali i vijećnici. Predsjednik Vijeća Milan Leljak rekao je da su lani, kada je hitna bila u Vojniću, brzom intervencijom spašena dva života na benzinskoj postaji.
– Osim peticije, poslat ćemo pismo namjere i dopis Ministarstvu. Podržavam da se dodatno plati u Vojniću dežurstvo liječnika koji poznaju ovaj teren. U Domu su tri opremljena vozila, stoga je šteta što stoje, a da na teren iz Karlovca, za sve hitne slučajeve, idu samo dvije ekipe – rekao je načelnik Branko Eremić.
Tatjana Šterk-Tudić, ravnateljica Doma zdravlja u Vojniću, rekla je da su Općina, HZZO i Dom zdravlja zajedno donijeli odluku o ukidanju Hitne, jer više nisu postojali zakonski uvjeti po kojima bi dvoje liječnika radilo u tri ambulante i bilo u pripravnosti 24 sata.
– Želimo mještanima pružiti što kvalitetniju uslugu, stoga ih podržavam u akciji. No, po zakonu mi više ne ugovaramo djelatnost hitne pomoći. Trebali bi nam dodatna sredstva za plaćanje dežurstva, prostor i djelatnici, ali i odobrenje Ministarstva, Hitne u Karlovcu i HZZO-a – objasnila je Tatjana Šterk-Tudić. Novom organizacijom hitne službe problemi će se riješiti, ali je upitno kada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije