odluka ustavnog suda

Vojvodina ostala bez glavnog grada i ureda u Bruxellesu

novi sad
Marko Mrkonjić/PIXSELL
11.07.2012.
u 08:02

Novi Sad ostaje administrativni centar i sjedište organa ove pokrajine na sjeveru Srbije

Ustavni sud Srbije utvrdio je da je definiranje Novog Sada kao glavnog grada Autonomne pokrajine Vojvodine protuustavno, prenosi B92. Grad na Dunavu ostaje administrativni centar i sjedište organa ove sjeverne pokrajine.

Sud je utvrdio da čak 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u skladu s ustavom. Osim glavnog grada, Vojvodina je ostala i bez ureda u Bruxellesu, odnosno prava da "u okviru svoje nadležnosti može osnivati predstavništva u regijama Europe". Vojvodini je oduzeto i pravo da "donosi, provodi i nadzire mjere agrarne politike i mjere ruralnog razvoja", kao i pravo da donosi strategiju tehnološkog razvoja i da osniva fondove za sufinanciranje pogona visokih tehnologija.

Ključne riječi

Komentara 43

HR
hr76
08:30 11.07.2012.

Sad kad su uspjeli naljutiti inače mirne 'lale', ostat će na pašaluku i prije nego misle...

Avatar MENSA
MENSA
08:33 11.07.2012.

Do stvaranja Jugoslavije područje vojvodine nikad nije bilo u "okviru" bilo kakve "države" Srbije. Iako "srbifikacija" Vojvodine provodila oko 50 godina, a naročito intenzivno zadnjih 20.tak godina, Srbi ipak nisu uspjeli u potpunosti "zatrti" povijesne , kulturološke i etničke korijenee vojvođanske "posebnosti" koja se oduvijek i priznavala kroz autonomiju. Ovo sada je jedno neviđeno , ne samo civilizacijsko nasilje, koje će vjerojatno u autohtonim "Vojvođanima" samo pojačati prtirodnu želju i potrebu za zs otcjepljenjem od "matice" koja osim nasilja i supremacije nema i ne zna za druge modele i metode zajedničkog života! Tipična "Srbijanska" posla!

MI
misoana
08:27 11.07.2012.

Tako je Slobo napravio i ostao je bez Kosova. Nikolć će ostati bez Vojvodine. Za Vojvodinu još bolje. prije će u EU od ostatka nekadašnje Srbije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije