i gubitaši daruju

Vole SDP i HNS: Tko je sve donirao najveće stranke

milanović,sdp (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
Autori: Marko Biočina, Iva Puljić-Šego
07.03.2013.
u 19:01

HSS-ovcu platili i safari u Namibiji, a HNS-u dali 125.000 kuna. SDP-ov najveći donator je Istra cement nekretnine, koji je 2010. i 2011. završio s gubicima od 640.000 i 1,73 milijuna kuna. SDP-u su dali 100.000 kn.

Najveći donatori SDP-a i HNS-a, ujedno hrvatskih političkih stranaka uopće, u drugom polugodištu prošle godine tvrtke su gubitaši koje unatoč minusima izdašno daruju vladajuće!

Protiv direktora

SDP-ov najveći donator u tom je razdoblju Istra cement nekretnine, tvrtka koja je i 2010. i 2011. godinu završila s gubitkom, od 640.000 i 1,73 milijuna kuna, ali je za SDP imala 100.000 kuna. HNS-ov mecena je pak Proning DHI koji mu je donirao 125.000 kuna, a protekle je dvije godine završio s minusom od 28,8, odnosno 22,59 tisuća kuna.

Štoviše, protiv direktora te tvrtke Božidara Deduša podignuta je optužnica jer je zajedno sa Zoranom Crnekovićem iz Vodoprivrede Lonja-Zelina platio safari u Namibiji bivšem direktoru Hrvatskih voda, HSS-ovcu Jadranku Husariću. Svu trojicu tereti se za primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju te zloporabu položaja i ovlasti. Optužnica je potvrđena potkraj veljače, a Proning je donirao HNS u prosincu 2012. godine. No, optužnica je u slučaju safari prvi put podignuta u svibnju, ali ju je optužno vijeće Županijskog suda vratilo USKOK-u na doradu, što znači da je HNS u trenutku primanja donacije znao da je Proning DHI u \"procesu\" zbog safarija u Namibiji. Iako Zakon o financiranju političkih stranaka propisuje tek da se ne smije primiti donacija od nekoga tko duguje državi, Dragan Zelić iz GONG-a kaže kako stranke moraju postavljati više standarde, iznad onih koje propisuje zakon.

– Stranka koja se predstavlja kao ozbiljna i zalaže se za demokratsku i pravnu državu trebala je ozbiljno razmisliti o odbijanju takve donacije. Bilo bi zanimljivo čuti objašnjenje HNS-a zašto će zadržati taj novac – rekao je Zelić koji smatra da još nema dovoljno dokaza da se u javnim poduzećima ne događaju male Fimi medije. Zelić smatra da je potreban veći nadzor i trošenja javnog novca, ali i donacija stranaka. Ono što je njemu i ekipi u GONG-u zapelo za oko jest to da je HNS većinu svojih donacija u drugom polugodištu dobio 31. prosinca, odnosno zadnjih dana tog mjeseca.

Nemojte se vi brinuti

– Uvijek se može muljati, a kad se najveći dio novca ubire zadnji dan u mjesecu, to budi sumnju – rekao je Zelić.

HNS-ov specifikum jest i to što su njegovi čelnici ujedno najveći donatori te stranke među fizičkim osobama. Tako su S. Ferenčak, R. Čačić, I. Vrdoljak, P. Štromar, D. Kovačević... stranci jednokratno uplatili po 30.000 kuna. Glasnogovornica HNS-a Renata Potočnik poručila je tek da će stranka postupiti po zakonu. Direktor najveća SDP-ova donatora Istra cementa nekretnina poručio nam je pak da se ne brinemo je li tvrtka u minusu ili plusu jer oni \"keša imaju dovoljno\"!

– U Londonu su odlučili da doniramo SDP. Naš je vlasnik jedan fond iz Londona, ali prekomplicirano je da to objašnjavam – rekao je Stevan Muidža, član pulskog SDP-a. U prvom polugodištu lani najveći donator SDP-a bila je Vindija koja je toj stranci donirala 200.000 kuna. Vindija je nekada bila HDZ-ov donator, ali lani mu je dala tek 5000 kuna.

>>U šest mjeseci donatori HDZ-u dali 188.000, SDP-u 167. 056 kuna

Ključne riječi

Komentara 9

DO
doktorica
19:08 07.03.2013.

sramotno....

OB
-obrisani-
19:30 07.03.2013.

Ovo je sramotno... Sad kad je SDP na vlasti sve je "korektno,transparentno" ,da je HDZ u pitanju bila bi korupcija... :(

SS
.smijmo se.
19:04 07.03.2013.

Tako se partija bogati, . ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije