ODZVONILO REZERVACIJI MJESTA

Volite ostavljati ručnike na plaži? Ako to napravite u ovom gradu, novčanik će biti 'mršaviji' za 250 eura

Turizam u Portugalu trpi posljedice pandemije koronavirusa
Frank Hoermann/DPA
19.07.2024.
u 09:07

Ova moguća kazna od 250 eura ima za cilj odvraćanje posjetitelja plaže u španjolskom Calpeu od ostavljanja ručnika, stolica i suncobrana na plaži prije 9:30.

Turisti na španjolskoj Costa Blanci bit će kažnjeni s 250 eura ako pokušaju rezervirati mjesta na plaži rano ujutro, objavile su vlasti. Ova mjera ima za cilj odvraćanje posjetitelja plaže u Calpeu od ostavljanja ručnika, stolica i suncobrana na plaži prije 9:30.

Kazna se također odnosi na ostavljene stvari bez nadzora uz more duže od tri sata. Turistički lideri ističu da ne žele trpjeti "prazne, ali rezervirane" ležaljke ovog ljeta u tom gradu blizu Benidorma, grada na sredozemnoj obali Španjolske. "Već nekoliko godina tijekom ljeta primamo brojne pritužbe na rezervaciju prostora na plaži", reklo je gradsko vijeće Calpea.

"Ova mjera zabranjuje indiskriminirano zauzimanje javnog prostora, posebno plaže, s predmetima kao što su stolice, ležaljke i suncobrani na početku dana", navodi gradsko vijeće, dodajući da "loše navike" otežavaju čišćenje plaža.

Carole Saunders, britanska bivša vijećnica u Calpeu dugi niz godina, inzistirala je da mjera nije usmjerena protiv turista. "To nije usmjereno protiv turista – mi ovdje živimo od turizma. Ali je kako bi se spriječilo ljude da zauzimaju te ležaljke. To rade dok čistači čiste plažu."

VEZANI ČLANCI:

Sve ovo događa se usred porasta prosvjeda protiv turizma diljem Španjolske. Stanovnici su, naime, nezadovolji zbog rastućih stanarina, cijena nekretnina i gužvi tijekom ljetnih mjeseci. U nedjelju je planiran još jedan prosvjed na Mallorci pod sloganom "Manje turizma, više života". Na prosvjedu u Barceloni ranije ovog mjeseca demonstranti su prskali turiste vodenim pištoljima i viknuli: "Turisti, idite kući."

FOTO Pogled iz zraka na zloglasni Goli otok: Bijeg odavde je nemoguć, tijela bi odmah progutalo more

Turizam u Portugalu trpi posljedice pandemije koronavirusa
1/26

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije