Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i sportaši u šoku

Vranković: Nedaj Bože rata, ovo je poruka da se ne smijete braniti

stojko vrankovic
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/4
Autori: sh/VLM, db, av/VLM, om
15.04.2011.
u 16:05

To nije presuda samo generalima, makar je njima najteže, to je presuda hrvatskom narodu i hrvatskoj slobodi, kazao je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a

Igor Štimac, koji je bio jedan od inicijatora potpisa podrške generalima iz 2001. godine, a inače ga s generalom Antom Gotovinom veže prijateljstvo i financijski je potpomagao njegovu obranu, čitanje presude pratio je u tišini svog doma. Glas je bio slomljen.

– Užas, očaj, grozno, šokiran sam. Nadao sam se, kao i svi, oslobađajućoj presudi, ali tu su neke druge stvari u pitanju, velikobritansko silovanje i zaustavljanje našeg ulaska u Europsku uniju. Sada nam treba nacionalno jedinstvo, Hrvatska mora biti jedinstvena i stati u zaštitu digniteta Domovinskog rata. Tu mislim na političare koji sada ne trebaju politizirati nego biti zajedno i odlučno stati na stranu generala – rekao je Štimac.

Duje Draganja je 2008. godine sudjelovao na donatorskoj večeri Zaklade o istini o Domovinskom ratu, na kojoj su prodavani sportski rekviziti za pomoć obrani generala. Prikupljeno je 1,5 milijuna kuna. Najviše cijenu, od 100 tisuća kuna postigle su tenisice Krešimira Ćosića.

– Moj stav je, kao i svakog drugog, Bože sačuvaj, što reći. Nadam se da će žalbeni postupak uspjeti i da će ljudi biti na slobodi, jer to i zaslužuju – Draganjin je stav.

Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a i bivši premijer kazao je:

- Ovo je sramota. To nije presuda samo generalima, makar je njima najteže, to je presuda hrvatskom narodu i hrvatskoj slobodi. Nadam se da će u žalbenom postupku biti svima sve jasno i da će se povijesna nepravda prema Oluji ispraviti. Iskreno da vam kažem, mislim da ta presuda nije napisana u Haagu.  

- Bio sam veliki optimist, ovome šokiralo, ali ništa nije gotovo. Odvjetnički tim napravit će svoje, ali u prvom trenutku nastao je veliki žal, ogorčenje kad se sjetim svega što je bilo na Ovčari i Vukovaru - riječi su Slavka Goluže, izbornika rukometaša.  

Perica Bukić, zastupnik HDZ-a, bivši vaterpolist smatra kako je to presuda cijeloj naciji.

– Reakcije su svima jednake, ostali smo neugodno zatečeni, nije bilo lako nikome od nas to slušati. Mi sportaši, kada smo dobivali vijesti o operacijama Bljesak i Oluja, bili smo ponosni na to što su generali napravili za nas, a to smo i danas. Presuda je nepravedna, nadam se da će se u drugom stupnju ipak usvojiti argumenti obrane. Na ovaj način optužuje se cijela zemlja. Presudili su ljudima koji su ponos svima nama, što izaziva konstelaciju cijele nacije. Ne ostaje nam drugo nego pružiti potporu generalima, jer to je bilo suđenje politici, a ne ljudima. Pravedna bi bila oslobađajuća presuda – kaže Bukić.  

Bivši košarkaš Stojko Vranković kazao je da je presuda izvan svake pameti.

- Osuditi nekoga tko je branio svoju domovinu i svoj narod presuda je izvan svake pameti. A u Libiji ginu civili i za to neće nitko odgovarati. Ne znam koji bi to izraz bio dovoljan, a da je za objavljivanje, da vam izrazim svoje ogorčenje. Nedaj Bože rata, ovo je poruka da se ne smijete braniti, da će vam se opet dogoditi Vukovar i Škabrnja i da za to neće nitko odgovarati - rekao je Vranković, a nekadašnji njegov kolega iz reprezentacije Franjo Arapović je dodao:  

- Sramotna presuda koja upoće nije donešena po stvarnim događanjima nego po političkom diktatu. I prije nego što su došli u Haag generali su već bili osuđeni. Zalud se trošilo za odvjetničke timove. Ovo je znak da Hrvatska neće u Europsku uniju dok Srbija ne bude spremna jer će sve to, uz žalbe, još potrajati. Velika je to uvreda za Hrvatsku i hrvatske branitelje i veliki minus za hrvatske političare jer se ništa nije napravilo po pitanju prezentacije domovinskog rata, da se zaštiti njegov dignitet. Očito su samo klimali glavom i poslušno izvršavali kvazi prijateljske savjete, a na kraju smo opet dobili ono čega smo se bojali. Osudu Hrvatske kao zemlje nastale na zločinu. Ta tko će nas sada htjeti u Europskoj uniji.

Tomislav Družak, bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju i nekadašnji tajnik Hrvatskog autokluba, a danas predsjednik HAVK-a Mladost dijeli isto mišljenje kao i Štimac.

– Šok i iznenađenje. Koma. – kaže Družak.  

Komentara 41

OB
-obrisani-
19:38 15.04.2011.

Ima jedna super stvar, da su hrvatski Srbi zločinački državljani zločinačke države RH. A kada sljedeći puta krene oslobađanje ne smijemo otvoriti ni jedan koridor za bježanje, nego sve trebamo kao Mladić u Srebrenici pobiti i pobrinuti se za to da nam Nizozemski UN-ovci pritom pomognu. :)

SA
santorini31
09:04 16.04.2011.

ajme braco Hrvati ca ste popizdili..Istina o \"domovinskom ratu\" je kad tad morala izaci na videlo..Samo sad ce te morati mijenjati udzbenike iz istorije..

OB
-obrisani-
19:43 15.04.2011.

hoce nova stranka sve HRVATE--u stranku--JEB** --EU..?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije