PLINSKI KRATER

'Vrata pakla' u Turkmenistanu još uvijek su misterij: Ne zna se kako su nastala, a možda im se bliži kraj

Foto: Pixabay/Ilustracija
30.08.2024.
u 17:33

U nekoliko je navrata vlada Turkmenistana spomenula mogućnost da se krater nekako zapečati. U međuvremenu, oni koji već godinama posjećuju Darvazu kažu da je plamen mnogo manji nego što je bio

Rijetko se industrijska nesreća razvije u veliku turističku atrakciju, ali kada je sovjetski istraživački tim prije više od 50 godina bušio prirodni plin u Turkmenistanu, navodno je pokrenuo lančanu reakciju koja je stvorila plinski krater – ogromnu, vatrenu rupu koja je na kraju postala mnogima vrlo zanimljiv prizor te fenomen koji se naziva i "Vrata pakla". Stojeći oko ruba, može se osjetiti intenzivna toplina koja izlazi iz rupe, a prizor je posebno dramatičan noću. 

Okružen dinama i stjenovitim izbočinama u udaljenom dijelu pustinje Karakum, krater je glavna stanica na gotovo svakom obilasku ove srednjoazijske države. Kad su se putnici prvi put počeli okupljati u Darvazi, nije bilo usluga za posjetitelje niti sadržaja. Danas postoje tri kampa s noćenjem u jurtama ili šatorima, obroci te prijevoz do ruba kratera za one koji ne žele hodati. Krater je širok otprilike 70 metara i dubok 30 metara. Sigurnosna ograda dodana je 2018. kako bi spriječila posjetitelje da priđu preblizu plamtećoj vrtači, piše CNN

"To je urušena plinska špilja", istaknuo je autor Ged Gillmore, koji je pisao o krateru. "Ali, postoji neka jezovitost u vezi s tim, a meni je zapravo bilo prilično jezivo." Krater možda neće još dugo postojati, barem ne u svom vatrenom obliku. U nekoliko je navrata vlada Turkmenistana spomenula mogućnost da se krater nekako zapečati. U međuvremenu, oni koji već godinama posjećuju Darvazu kažu da je plamen mnogo manji nego što je bio. "Rekao bih da gori samo na oko 40% razine koju sam tamo prvi put vidio 2009.", kaže Dylan Lupin

Tajanstveno porijeklo

Nitko nije sasvim siguran kada se plinski krater otvorio s obzirom na nedostatak informacija u izvješćima iz sovjetske ere. "Postoji mnogo kontroverzi, mnogo neslaganja oko toga kako je počelo", kaže George Kourounis koji je istraživao unutrašnjost plinskog kratera. “Ne znam ni u što da vjerujem. Postoji toliko mnogo priča i mitologije s ovim mjestom. To je ludo.” Prema Kourounisu, najčešća teorija je da je krater nastao 1971. godine i da je ubrzo nakon toga zapaljen. 

Još je jedna misterija kako se plin prvi put zapalio. "Neki kažu da je to bila ručna bomba", dodaje Kourounis. "Neki kažu da su Sovjeti samo ubacili šibicu. Čuo sam priču da se pijani farmer tamo u jednom trenutku dovezao svojim traktorom."

“Dolazak u Darvazu noću definitivno je najbolji”, kaže Gillmore. “To je nevjerojatna stvar koju prvo vidite iz daljine nakon sati vožnje kroz pustinju. Nema drugog osvjetljenja nigdje u blizini i osjećate se kao da ste stvarno na vratima pakla.”

 

GALERIJA Jeste li ih posjetili? Ovo je 10 najboljih povijesnih znamenitosti na hrvatskoj obali!
1/12

Komentara 1

JO
jozakontra
17:46 30.08.2024.

kaj greta kaze na spaljivanje fosilnih goriva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije