Slučaj Mediaset

Vrhovni sud odbacio Berlusconijevu žalbu

Silvio Berlusconi
Reuters/PIXSELL
19.06.2013.
u 20:53

Vrhovni sud odbacio je večeras žalbu Silvija Berlusconija kojom je htio dokazati kako 1. ožujka 2010. godine nije mogao doći na ročište procesa zvanog Mediaset zbog legitimne opravdanosti drugim dužnostima

Vrhovni sud odbacio je večeras žalbu Silvija Berlusconija kojom je htio dokazati kako 1. ožujka 2010. godine nije mogao doći na ročište procesa zvanog Mediaset zbog legitimne opravdanosti drugim dužnostima. Berlusconi je tada bio premijer, a na sudu u Milanu mu se sudilo zbog utaje poreza njegove tvrtke Mediaset te je na prvostupanjskom i drugostupanjskom sudu kažnjen s četiri godine zatvora i pet godina zabrane političke aktivnosti.

Vrhovni sud dao je za pravo milanskom sudu što je nastavio s procesom protiv Berlusconija. Naime, nakon više odgađanja zbog nemogućnosti dolaska Berlusconija na ročišta zbog legitimne spriječenosti, sud je naznačio novi datum ročišta u dogovoru s njime, na koji on ipak nije došao. Proces se nastavio i prošle godine, tada već bivši premijer, Silvio Berlusconi (76) osuđen je na drugostupanjskom sudu u Milanu na četiri godine zatvora zbog utaje poreza i na pet godina zabrane političkog djelovanja (ali nakon pravomoćne presude koju treba donijeti Vrhovni sud) te na plaćanje 10 milijuna eura kazne uredu za poreze.

Riječ je o procesu vezanom za kupoprodaju televizijskih i filmskih prava Berlusconijeve tvrtke Mediaset.

Cijena za filmska i tv-prava neopravdano je povećavana, a to napuhavanje cijena poslužilo je isključivo za prikupljanje crnih fondova. Proces je započeo 2006. godine i analizirana je kupoprodaja televizijskih i filmskih prava s američkim tvrtkama, a posao je iznosio 470 milijuna eura još iz 2001. godine.

Da je Vrhovni sud danas prihvatio Berlusconijevu žalbu kako nije mogao doći na proces zbog opravdanog razloga, cijeli bi proces pao u zastaru.

Berlusconi je izjavio kako ta presuda Vrhovnog suda neće utjecati na njegovu potporu vladi u kojoj su i ministri iz njegove stranke, odnosno da sudska presuda neće utjecati na političku situaciju. Neki članovi njegova pokreta Narod sloboda bili su spremni podnijeti ostavke na svoje položaje u Parlamentu i na taj način utjecati na rušenje vlade Enrica Lette, ali poslije Berlusconijeve izjave tako što je izbjegnuto.

 >>Berlusconi na sud zbog 'kupovanja' parlamentaraca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije