Karlovačka iskustva

Vršnjak- najbolji rehabilitator za djecu s teškoćama

djeca1
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
06.06.2014.
u 16:33

Zahvaljujući radu Udruge za djecu s teškoćama u razvoju Karlovačka županija dobila prvi neurofeedback

Djetetu s poteškoćama treba omogućiti da bude u zdravoj sredini, bez obzira koliki će moći pratiti njihov tempo. Najbolji rehabilitator je vršnjak i tome težimo. Važno je da svatko doprinese tome. U tri godine kroz donacije i projekte privukli smo 1,3 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ove godine riječ je o iznosu od 1,5 milijuna kuna – poručila je Snježana Čop, predsjednica Udruge za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići.

Usluge i građanima Slunja

Sjajnim rezultatima pohvalili su se prilikom otvaranja novog prostora u kojem je smješten i prvi neurofeedback u Karlovačkoj županiji. Itekako će pomoći u terapiji djece s teškoćama kojih službeno u našoj županiji ima 728, ali je stvarna brojka i dvostruko veća.

Treba napomenuti i da je Nacionalna zaklada, koja je ocjenjivala cjelokupan rad udruge, prepoznala ulogu i rad Zvončića. Ministarstvo socijalne politike i mladih bodovalo je ideje, od problema do njegovog rješavanja, pa su tako dobili 900.000 kuna.

Zahvaljujući tome po prvi puta potrebnu terapiju dobit će i stanovnici Slunja. Grad im je bez naknade osigurao grijani prostor u kojem će se tri puta tjedno usluge provoditi u suradnji s partnerom na projektu, Centrom za rehabilitaciju Ozalj. Jedan dan dolazit će defektolog, drugi dan pružale bi se usluge neurofeedbacka, a treći fizioteraopeuta. Ž

elja je da se s vremenom usluge pružaju i četiri, pet dana u tjednu. Koliko je važna rana interevencija, kao i integracija djece i osoba s teškoćama ukazala je i ravnateljica Centra za rehabilitaciju Ozalj Dijana Borović- Galović.

–Ono što znamo u teorijskom dijelu nije dovoljno. Sa djecom i obitelji treba napraviti plan rehabilitacije. U našem Centru imamo osoba, koje su tu i trideset godina. Želja nam je, a na tome i radimo, da više ne bude stacionar, nego glavni pružatelj usluga – rekla je Borović-Galović.

Na važnost i značaj udruge Zvončići, koja pomaže i onima koji nisu njihovi članovi, ukazala je i dogradonačelnica Marina Kolaković.

Briga za sve

– Prije otprilike dvije godine roditelji su došli kod mene na razgovor i bili vrlo uvjerljivi.

Nije postojala mogućnost rane rehabilitacije koja je vrlo važna. Odlukom gradonačelnika prije godinu i pol dana dodijeljen im je jedan prostor, a ovaj novi su dobili u najam od Grada. Zahvaljujemo im što se toliko brinu za svu djecu kojima je takva pomoć potrebna– kaže Kolaković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije