Prestižno priznanje

Vukovaru svjetski turistički Oscar za 2011. godinu

vukovar
Branimir Bradarić/VLM
23.05.2011.
u 20:14

Sa završetkom obnove dvorca Eltz i izgradnjom muzeja na Vučedolu Vukovar će zaokružiti svoju turističku ponudu, rekao je Pinjuh

Predsjednik Svjetskog udruženja novinara i pisaca FIJET Tijani Hadad predao je vukovarskom dogradonačelniku Željku Pinjuhu prestižnu turističku nagradu Zlatna jabuka za istraživanje Vučedolske kulture i njezinu promociju u svijetu.

Vukovar je, poslije Dubrovnika i Splita, treći grad u Hrvatskoj koji je dobio ovu nagradu, a koja se predstavlja i kao turistički novinarski Oscar. Ovogodišnja Zlatna jabuka dovezena je čamcem osmercem do obala Vukovara, a bila je u staklenoj replici vukovarske golubice i na postolju izrađenom od drveta i starom 5800 godina.

– Vučedolska kultura nije samo vukovarska ili hrvatska kultura, jer ona je i svjetska kulturna baština i pripada cijelome svijetu. Kulturno naslijeđe se mora čuvati i promicati i to je jedna od zadaća FIJET-a, rekao je Haddad. FIJET je svjetsko udruženje, osnovano 1954. godine, koje okuplja oko tisuću novinara iz 35 zemalja svijeta.
– Ovo je jedna veoma važna nagrada za Vukovar. Sa završetkom obnove dvorca Eltz i izgradnjom muzeja na Vučedolu Vukovar će zaokružiti svoju turističku ponudu, rekao je Pinjuh.

Predaji nagrade nazočio je i ministar turizma u Vladi RH Damir Bajs koji je okupljenim turističkim novinarima iznio i niz zanimljivih brojki koje govore o stanju hrvatskog turizma danas.
– Hrvatska je 23. zemlja svijeta u turizmu. U prva četiri mjeseca ove godine zabilježili smo 10,5 milijuna noćenja, a planiramo da će tijekom godine biti ostvareno oko 57 milijuna noćenja. Od turizma Hrvatska godišnje zaradi 6,5 milijardi eura što iznosi nekih 15 posto nacionalnog BDP-a. Ponosni smo i na činjenicu da smo u protekle tri godine imali devet posto bolji rezultat od Europe kada su u pitanju turističke brojke. Nadamo se da ćemo i četvrtu godinu zaredom biti bolji ili barem u razini s Europom – rekao je Bajs.

U kratkom programu održanom na otoku sportova simbolično je djevojčica Petra pustila bijelu golubicu kao simbol mira, a obznanjeno je i da su za 2014. godinu za Zlatnu jabuku nominirani Opatija i Rovinj.

Ključne riječi

Komentara 2

OK
okus
11:26 23.06.2011.

Cestitke. Bili smo prije 2 tjedna u Vukovaru. No trebalo bi i Ilok i Osjek isto tako obnoviti. Promoviranje kontinentalnog turizma isto tako ne bi bilo na odmet. Nasa prelijepa Slavonija i Baranja zasluzuju mnogo vise.

OK
okus
11:28 23.06.2011.

Bili smo gosti seoskog turizma u Baranji. Nismo jedini ali se pridruzujemo onima koji kazu jednom Baranja UVIJEK Baranja. Eto nas ponovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije