Kad se slavi....

Za 50 godina Senegala skulptura od 50 metara za 28 milijuna dolara

Senegal kip
AFP
04.04.2010.
u 18:15

Predstave, simpoziji, izložbe i divovska skulptura koju su osmislili sjevernokorejski estetičari obilježava obljetnicu zapadnoafričke države

U subotu i nedjelju 3. i 4. travnja vrhunac je mnoštva manifestacija koje proslavljaju 50. obljetnicu nezavisnosti zapadnoafričke države Senegal. Na predstavama, simpozijima i izložbama državi organizatori očekuju desetine tisuća gledatelja, a predsjednik Abdoulaya Wade posebo je ponosan na 50 metara visoku brončanu skulpturu "Spomenik afričkoj renesansi" koja se uzdiže s vrha umjetnoga humka u Dakru, a predstavlja likove muškarca, žene i djeteta koji izlaze iz grotla vulkana. Skulptura je stajala 28 milijuna dolara, a ispod nje izgrađeni su još pozrnica na otvorenom i golemi videodisplej koji će služiti za sadašnje i uduće manifestacije na otvorenom.

Učini li se nekome skulptura grotesknom, umjesto monumentalnom, da više podsjeća na socrealističke spomenike kakve su prije dva desetljeća rušili, nego što će mu upasti u oko da je četiri metra viša od Kipa Slobode pred ulazom u luke New Yorka - dojam je točan. Skulpturu su dizajnirali sjevernokorejski umjetnici, a u njihovoj je zemlji još na snazi čvrsti socrealistički estetski kodeks o tome što je lijepo i monumentalno. Istodobno, skulpturu su izlili sjevernokorejski ljevači koji su u susjedsvu spomenika i kampirali.

Da bi se financirala gradnja spomenika vlada je privatnicima prodala državne nekretnine, a politička je javnost kritizirala taj potez. Posebno su predsjednika kritizirali vjerski krugovi koji su tvrdili da je spomenik "neislamski, a i rasipnički projekt".

Komentara 3

MM
Mladen Miletić
20:15 04.04.2010.

Za 50 godina Senegala skulptura od 50 metara za 28 milijuna dolara Kod nas ljepo pokradfu sve i netreba nam ništa osim zakonitoga Harača nakon zakonite pretvorbe ....

OB
-obrisani-
19:01 04.04.2010.

Ovo nije samo ne islamski cin , nego i van svake pameti.... Senegalu treba investicije u infrastrukturi, vodovodu, elektricitetetu za 40% siromasnog stanovnistva a ne neka polugola skulptura likova....

Avatar DonLon
DonLon
19:50 04.04.2010.

Vazno je odrediti prioritete us svesrdnu pomoc sjevernokorejskih strucnjaka na tom polju! :):):)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije