ratni zločin

Za raketiranje Zagreba u odsutnosti će se suditi Čeleketiću

milan martic
Reuters/Pixsell
06.03.2013.
u 12:00

Čeleketić je bio zapovjednik vojske tzv. RSK, a prema podacima u spisu živi u Subotici. Optužnica mu je uručena u Beogradu.

Milanu Čeleketiću (67), bivšem zapovjedniku vojske tzv. Republike srpske krajine (RSK), na zagrebačkom Županijskom sudu sudit će se u odsutnosti, odlučilo je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. On je s Milanom Martićem (58), predsjednikom tzv. RSK, optužen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom počinjen u svibnju 1995. kada je nakon akcije Bljesak Martić izdao naredbu da se raketira Zagreb, a Čeleketić ju je izvršio. U tom napadu, u kojem su među ostalim gađani Dječja bolnica u Klaićevoj te zgrada HNK, poginulo je sedam ljudi, 76 ih je teže ozlijeđeno, a načinjena je šteta od 20 milijuna kuna.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužnicu protiv Martića i Čeleketića podnijelo je 28. siječnja 2003., no od tada do danas obojica su bila nedostupna hrvatskom pravosuđu. Martić je od 2002. bio u Haagu, gdje je 2007. zbog zločina počinjenih u Hrvatskoj između 1991. i 1995. osuđen na 35 godina zatvora i kaznu izdržava u zatvoru u Estoniji. Čeleketić, koji je državljanin Srbije, prema podacima iz spisa živi u Subotici, a za njim je od 1997. raspisana međunarodna tjeralica te mu je određen i pritvor. Kako Srbija svoje građane ne izručuje, izvanraspravno je vijeće smatralo da su se ispunili svi uvjeti za suđenje u odsutnosti, tim više što je Čeleketiću preko međunarodne pravne pomoći prije nekoliko godina uručena optužnica u Beogradu. Martiću su pak optužnicu pokušali uručiti u estonskom zatvoru, no on ju je odbio primiti.

>>Haag odbijao, ali ne i Estonija: RH Martiću uspjela uručiti optužnicu!

Komentara 1

PO
poznavatelj
12:45 06.03.2013.

Sudjenje u odsustvu???Zasto odmah ne odrediti kaznu,tj maksimalnu kaznu?Posto nema optuzenog i obrane kazna mora biti maksimalna.Pa jesmo li mi pravna drzava ili nismo...Samo neznam sta cemo sa ostalim generalima koji su granatirali gradove i civilne ciljeve?Najbolje ih je poslati u Hag...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije