OČEKUJU VELIK INTERES

Država pomaže u kupnji električnih vozila i hibrida: Uskoro kreće natječaj, poznati iznosi poticaja

Audi Q4 e-tron na električnoj punionici
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
27.01.2024.
u 14:28

Uvodi se cjenovno ograničenje od 50.000 eura za električna vozila i PHEV hibride, a sustav "najbrže prsta" i dalje ostaje

Nakon što prošle godine poticaji za ekološke automobile nisu podijeljeni, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je objavio da će do kraja prvog kvartala raspisati javni poziv za građane koji žele kupiti ekološki automobil uz državnu subvenciju. Za program Vozimo EKOnomično osigurano je 15 milijuna eura.

Iako su iz Fonda najavljivali da rade analize kako bi unaprijediti sustav dobivanja poticaja, i u ovom će krugu prijave biti prema istovjetnom sustavu kao i prošlih godina, dakle po sistemu "najbržeg prsta", odnosno odobravanja poticaja onima koji ispune uvjete, a aplicirali su prije nego što je "potrošeno" 15 milijuna eura.

Iznosi poticaji će biti vrlo slični kao i do sada, odnosno malo manji nego do sada. Za električni auto će se moći dobiti 9000 eura, za plug-in hibrid 5000 eura, a za 2500 eura za električne motocikle i skutere. Novost je što će se moći aplicirati za vozila koja imaju cijenu do 50.000 eura.

"Građani će moći dobiti do 40% bespovratnih sredstava za osobna električna i plug in vozila te motocikle i skutere. Visina poticaja je neznatno korigirana, no u osnovi je ona na razini kako je to bilo i prethodnih godina - do 9.000 eura za električne automobile, do 5.000 eura za plug in vozila i do 2.500 eura za motocikle i skutere. Sukladno napravljenim analizama ograničena je cjenovna kategorija vozila koji će se sufinancirati na iznos do 50.000 eura. Očekuju se veliki interes, no Fond je osigurao dovoljno sredstava tako da bi novca trebalo biti dovoljno za sve zainteresirane. Ukoliko se procijeni da će biti potrebno, u skladu s mogućnostima, planiraju se osigurati i određena dodatna sredstva", objavili su u Fondu.

POVEZANI ČLANCI:

Fond će kroz deset dana objaviti javni poziv za iskaz interesa za distributere motornih vozila. Nakon što svi zainteresirani distributeri  dostave raspoložive marke i modele energetski učinkovitih vozila kreće javni poziv za građane, što se planira do kraja prvog kvartala.

Zbog cjenovnog ograničenja od 50.000 eura, mnogi modeli električnih automobila, ove godine neće se tako moći kupiti uz poticaje. Ovaj javni poziv namijenjen je samo građanima, dok Fond za gospodarske subjekte u planu ima raspisati poseban javni poziv.

>> VIDEO KBC Sestre milosrdnice kreće s novim radovima: Uklanjat će se bolnički dimnjak

Komentara 6

EJ
ejStef
12:24 27.01.2024.

Zgodno, nije bez veze ova granica od 50.000€, time su izbacili Teslu iz poticaja. Neka pričekaju još malo, doći će hrpa jeftinih Kineza, pa građani neće više financirati nerazumno skupu Njemačka auto industrija... A što se tiče emisije CO2 prirodnih plinova, da cijela EU pređe sutra na električne automobile, ne bi se niti primijetilo na globalnoj CO2 mapi, naročito kada se uzme u obzir paljenje starih termoelektrana na ugljen u Njemačkoj i izgradnji novih termoelektrana na plin.

PV
prcko.vita
17:18 27.01.2024.

Poručite tome tko je uveo sustav "najbržeg prsta" da ga čeka sigurno nagrada od gore za takav lopovluk i bezobrazluk. Prva sam predala u 9:01h, ali nakon par mjeseci dolazi obavijest da nije prošlo jer kao fali neki broj od vozila kojeg uopće i nema niti je predviđen. Uglavnom, sigurno će ih stići karma i ono što su zaslužili. Netko to od gore vidi sve dragi moji političari.

UM
umberto11
11:43 28.01.2024.

Ako je ministru cilj što više električnih auta na cesti, onda jednostavno nek svi građani dostave svoju ponudu. Pa tko traži manju pomoć od države nek dobije poticaj, kao kod bilo kojeg sakupljanja ponuda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije