Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR Austrijski News piše da će general biti osuđen

Zagiju osam godina za nestale dragulje?

21.12.2008.
u 20:21

Zagrebačko suđenje početkom listopada iz Austrije izručenom bivšem generalu Vladimiru Zagorcu već je napola gotovo. No iz Austrije stižu glasine da će hrvatsko pravosuđe presuditi Zagorcu krivicu i kazniti ga većom zatvorskom kaznom. Tako se tvrdi u zadnjem broju austrijskog tjednika “News”, koji je, stalno pratio događaje oko (ne)izručivanja Zagorca.

Kazna napisana
U rubrici Top-secret austrijski tjednik navodi kako bečka Zagorčeva odvjetnica Elisabeth Rech zvoni na alarm, a podsjeća da se, otkako je Zagorec izručen Hrvatskoj, u Zagrebu zbilo nekoliko s time povezanih ubojstava. Aludirajući na dosadašnju “neprilagođenost” hrvatskog pravosuđa onome u EU, austrijski novinari navode kako se u bečkim pravosudnim krugovima već može čuti da će Zagorec biti osuđen na – 8 godina zatvora!

Zagorca naše pravosuđe tereti da je kao pomoćnik ministra obrane, ovlašten za kupnju oružja, u rujnu 1993. od njemačkog trgovca Rotheichnera preuzeo drago kamenje, kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara koje je MORH platio trgovcu za oružje. Zagorec je, navodno, držao dragulje u sefu, ali ih nije službeno evidentirao te, kada je 2000. razriješen dužnosti, dragulje nije razdužio, nego ih je iznio.

Tužiteljstvo smatra da je time pribavio nezakonitu korist i oštetio državu. Te su tvrdnje otkrivene tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava, a bivša je zagorčeva tajnica Snježana Šiprag posvjedočila kako je Zagorec odnio dragulje.

Gotovo u siječnju
Isto je S. Šiprag potvrdila i na suđenju u Zagrebu, a Petrač je odlučio ne sudjelovati u procesu i dalje ne svjedočiti.

– Vidi se da ovo nije samo obični krimogeni slučaj, nego da je diktiran, smatram više s Pantovčaka, nego iz Banskih dvora te da se mora dovršiti kako to politika želi – kaže branitelj Zagorca Zvonimir Hodak. Očekuje da će suđenje potrajati do kraja siječnja, a očekuje da će 20. siječnja njemački trgovac oružjem Rotheichner posvjedočiti (videolinkom) kako nije predavao nikakve dragulje Zagorcu. Obrana će, kao svjedoke, pozvati barem jednog od bivših ministara financija, Prku, Jašića ili Škegru, jer “pet milijuna dolara nije moglo samo tako nestati, kao što to tvrdi optužba”, kažu branitelji Zagorca.


Kako se nabavljalo oružje

Hodak kaže kako će zvati svjedoke da bi objasnili kakva je bila “tehnologija” nabave oružja u uvjetima međunarodnog embarga. Vlada je donijela odluku, obavijestila ministra obrane, ovaj ministra financija te je odluka proslijeđena u Privrednu banku radi uplata. Kaže da za svjedoka neće zvati Josipa Manolića jer mu je 90 godina, no cijeni njegovu izjavu kako “Zagorec nije mogao raditi ništa bez nadzora i znanja službi.”

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije