TRAŽIMO PRETKE

Zagreb dobiva Centar za istraživanje obiteljskog podrijetla

18.05.2002.
u 00:00

U računalima Knjižnice u Salt Lake Cityju, s kojom će biti povezan Zagreb, dostupna je baza podataka s dosjeima predaka s približno 35,6 milijuna imena

Hrvatska će uskoro postati 66. zemlja koja će pod patronatom Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, odnosno mormona, dobiti Centar za istraživanje obiteljskog podrijetla. U njihovim prostorijama na zagrebačkom Svačićevu trgu upravo teku pripreme za instalaciju računalne opreme koja će istraživače iz Hrvatske povezati s glavnom bazom podataka Knjižnice obiteljske povijesti u Salt Lake Cityju u SAD-u, središtu mormonske crkve.

No, Centar će na Svačićevu trgu biti samo privremeno. Predsjednik Crkve u Hrvatskoj Ivan Valek kazao je da je u tijeku zadnja faza otkupa zgrade i zemljišta na zagrebačkoj Horvaćanskoj cesti, na njezinu starom dijelu, nasuprot novom velikom Industrogradnjinu stambenom bloku. Na tom dijelu, zarasla u korov i zaklonjena drvećem, krije se prekrasna zgrada nekadašnjeg ljetnikovca koja je već davno napuštena i tako do danas ostala zapuštena. U njoj će biti sjedište Centra za istraživanje obiteljskog stabla, ali mormoni planiraju i mnoge druge aktivnosti na tom prostoru.

- Kada se zgrada posve obnovi i uredi okoliš, taj će dio grada dobiti posve drukčije obrise. Do izražaja će doći sama zgrada, a pokraj nje ćemo sagraditi i kapelu koja će biti prvi naš vjerski objekt u Hrvatskoj koji sami gradimo. Nastojat ćemo otkupiti i okolno zemljište pa da oko zgrada uredimo igrališta, a u Centru će se, osim samog istraživanja, organizirati i kulturne priredbe, tečajevi... Ti sadržaji namijenjeni su svima, a ne samo članovima naše Crkve. Ulaz i sve naše usluge svima će biti besplatni - najavljuje Ivan Valek i dodaje da će Centar tako biti otvoren i svim Večernjakovim čitateljima koji preko naše rubrike "tražimo pretke" tragaju za svojim korijenima.

Knjižnica u Salt Lake Cityju, s kojom će biti povezan zagrebački Centar, sadržava više od 2,3 milijuna rola mikrofilmova, 180.000 mikrofiševa, 288.000 knjiga i 4500 periodika. U njezinim računalima dostupna je baza podataka s dosjeima predaka s približno 35,6 milijuna imena povezanih na rodoslovnom stablu, a povezana je i s američkim Registrom socijalnog osiguranja za preminule te s američkim Vojnim registrom. Podaci se svakodnevno nadopunjuju.

Kao što će uskoro to biti moguće i u Zagrebu, istraživanje obiteljskog podrijetla moguće je i izvan Knjižnice, u 65 zemalja svijeta u kojima je više od 3575 centara za obiteljsku povijest i svi su povezani s Knjižnicom. Osim Knjižnice i centara, svi zainteresirani mogu istraživati i na Internetu, na stranici www.familysearch.org koja omogućuje pronalaženje i razmjenu podataka o obiteljskoj povijesti.

Zvonimir Despot

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije