Nepoznavanje procedure

Zaiskrilo u Saboru, oporba: Reiner nije dorastao vođenju sjednica Sabora

Zagreb: Nastavljena 10. sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.02.2022.
u 09:00

Zbog načina na koji je Reiner postupio prema Beljaku reagiralo je nekoliko oporbenih zastupnika

Problem onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu u petak se opet našao u središtu saborske rasprave jer su se na dnevnom redu našle izmjene Zakona o zaštiti zraka.

Pritom je državni tajnik Mile Horvat kazao da je Slavonski Brod Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka šest puta slao na kontrolu, a Ministarstvo ga je šest puta vraćalo.

Nepoznavanje procedure

– Vraćali smo ga jer su mjere bile nekvalitetne, a plan su izrađivali oni koji nisu imali ovlaštenje. Ljudi koji vode Slavonski Brod ne shvaćaju ozbiljnost ovog problema – rekao je Horvat, dodavši da je Ministarstvo održalo sastanak s predstavnicima Slavonskog Broda, Osijeka i Zagreba, uputivši ih kako akcijski planovi trebaju izgledati.

No usred ove rasprave, upravo u trenutku dok je govorila Sandra Benčić (Možemo!), dogodio se i incident jer je potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) već tijekom prvog zastupničkog javljanja oduzeo riječ Kreši Beljaku (HSS), a onda ga i udaljio sa sjednice uz obrazloženje da je Beljak prekršio Poslovnik.

Zbog načina na koji je Reiner postupio prema Beljaku, reagiralo je nekoliko oporbenih zastupnika smatrajući da je upravo Reiner prekršio Poslovnik pa je Benčić najavila da će predsjedniku Sabora podnijeti prigovor protiv Reinera. Na to ju je Reiner prozvao da ne zna ni kome treba uputiti prigovor, upućujući je da se takav prigovor ne upućuje šefu Sabora već odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

– Vi ne znate koja je procedura propisana Poslovnikom. U njemu piše da se prigovor podnosi predsjedniku Sabora koji ga onda upućuje zastupnicima i Odboru za Poslovnik – uzvratila mu je Benčić citirajući dio Poslovnika, na što je Reiner i dalje ustrajao u tome da Benčić krivo govori. Na to što zastupnicima zna oduzeti riječ, a da i ne zna što oni zapravo kane reći, reagirala je i Marija Selak Raspudić (Most) poručivši Reineru: "Niste vi Kasandra, zaboga".

Nejednaki kriteriji

– Imate nejednake kriterije, posebno prema vama mrskim zastupnicima. Opomenama diskriminirate one zastupnike koji vam nisu srcu prirasli, a ja sam vas već upozorio i na vaše "žlabranje" na telefonu. Zbog načina na koji vodite sjednice trebamo raspraviti hoćemo li uopće nastaviti sudjelovati u ovoj raspravi dok je vi vodite – kazao je Željko Lenart (HSS) na kojeg se nadovezala i Dalija Orešković (Centar), ustvrdivši da Reineru ovo nije prvi put da se ovako ponaša te da ni sam ne vlada odredbama Sabora.

– Koristite silu kada već nemate osobni autoritet. Sjedite na stolici na kojoj vam nije mjesto – rekla je Orešković. I tako je nekoliko oporbenih klubova najavilo da će se žaliti smatrajući da Reiner nije dorastao funkciji koju obnaša i vođenju sjednica. 

>> VIDEO Vozači oprez! Netko je na benzinskoj postaji zamijenio pištolje za benzin i dizel...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije