nakon sastanka milanovića i prgometa

SDP Mostu ponudio mjesto predsjednika Sabora i nekoliko ministarstava

most
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.11.2015.
u 08:00

Prgomet nam je rekao da je Milanoviću prenio kako ga Most nije spreman podržati na mjestu premijera

Most je za sebe pronašao najmanje bolno rješenje. Hrvatskoj raste i Domoljubnoj koaliciji predložili su Vladu nacionalnog jedinstva koja bi bila sastavljena od SDP-a, HDZ-a i Mosta. To znači da Most ne mora birati jednu ili drugu opciju, nego traži ujedinjenje suprotstavljenih blokova radi provođenja reformi.

Jedini uvjet

Ni HDZ-u ni SDP-u njihov prijedlog nije prihvatljiv. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko poslao im je jasnu odbijenicu rekavši da HDZ ne može sjediti u istoj Vladi sa SDP-om koji je upropastio hrvatsko gospodarstvo. I u SDP-u, ali neslužbeno, govore kako ima je ovaj prijedlog Mosta potpuno neprihvatljiv, a neki idu tako daleko da kažu da bi radije još četiri godine bili u oporbi nego u takvoj Vladi. Sinoć je posebnu pozornost izazvala vijest da se Drago Prgomet sastao sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem u stanu ministra obrane Ante Kotromanovića.

Za Večernji list Prgomet je sinoć potvrdio da je razgovarao s Milanovićem. SDP, rekao je Prgomet nakon razgovora s aktualnim premijerom, Mostu nudi mjesto predsjednika Sabora i nekoliko ministarstava.

Prgomet nam je rekao da je Milanoviću prenio kako ga Most nije spreman podržati na mjestu premijera. Najavio je da će se danas, sastati i s akademikom Željkom Reinerom (HDZ).

– U Mostu smo uspjeli prevladati svjetonazorske razlike jer su prioritet gospodarski problemi, a tako smo istupili i prema SDP-u i prema HDZ-u. Očekujemo da to razumiju i prihvate te da se u Hrvatskoj pokuša napraviti jedinstvena Vlada. To je naš jedini uvjet i jedini način da se provede paket reformskih mjera – objasnio je ideju Mosta jučer na tiskovnoj konferenciji Božo Petrov. O mandataru te vlade nije se izjašnjavao, nego je rekao da će i Most u idućim danima imati svoj prijedlog mandatara. 

– Smatramo da nakon 25 godina SDP i HDZ mogu zajedno sjesti, zaustaviti animozitete i teške riječi i barem dvije godine posvetiti Hrvatskoj – rekao je Petrov. Iz toga se da iščitati da bi projekt velike koalicije trajao minimalno pola mandata.

Na pregovorima Mosta sa SDP-om najviše je govorio Ivan Lovrinović, a najmanje Drago Prgomet, koji je rekao da bi ponovljeni izbori bili najlošije rješenje. On smatra da svi trebaju preuzeti odgovornost. Zoran Milanović je, doznajemo, na sastanku upitao tko bi bio mandatar te vlade, ali mostovci mu na to nisu dali odgovor. Vesnu Pusić je pak zanimalo što će im u toj velikoj koaliciji male stranke, poput IDS-a koje nisu formalni dio koalicije, a mostovci su na to odgovorili da one ne bi bile potrebne. U HDZ-u su nezadovoljni idejom Mosta, drže ucjenom da opcija koja je osvojila 19 mandata postavlja takve uvjete relativnom pobjedniku izbora. Karamarko je zato službeno izjavio kako mu je takva ideja neprihvatljiva, a budu li u Mostu imali boljih prijedloga, on je otvoren za razgovore. U HDZ-u su spremni na vladu stručnjaka i provođenje reformi, ali ne na vladu nacionalnog jedinstva. 

– Mi smo stranka koja je pobijedila na izborima, imamo relativnu većinu, imamo program koji se radio dvije i pol godine, mi se ne možemo resetirati i reći to ne postoji – rekao je Karamarko. U HDZ-u su svjesni da je iduća stvar koja slijedi rasturanje Mosta i drže da će to prvi pokrenuti SDP jer mu do većine nedostaje samo osam mandata, ali i da su opcija novi izbori. U Mostu se, pak, nadaju da će biti političke volje za vladu nacionalnog jedinstva. Jučerašnji razgovori s Hrvatskom raste i s Domoljubnom koalicijom tek su prvi krug razgovora, a sljedećih će dana trajati proces usuglašavanja reformi, nakon čega će početi razgovori o mandataru. Novinari su jučer upitali Petrova što će se dogoditi ako ih odbiju i SDP i HDZ, a on je na to odgovorio da će biti dovoljno političke mudrosti i da se to neće dogoditi. Most je prvo imao pregovore sa SDP-om i njihovim partnerima u hotelu Westin oko 14 sati, a sat vremena poslije čelnici Mosta – Božo Petrov, Drago Prgomet i Ivan Lovrinović – taksijima su se uputili i u hotel Sheraton na sastanak s HDZ-ovcima. U Mostu su na pregovorima obrazložili da je vlada nacionalnog jedinstva jedini način da Most ostane na okupu. Isto su tako rekli da imaju plan reformi koji žele provesti, ali i da drže kako imaju pravo na mandatara. Ispred HDZ-a pregovarački tim činili su šef HDZ-a Tomislav Karamarko, ekonomisti Goran Marić i Tomislav Ćorić, akademik Željko Reiner te Martin Pastuović, Karamarkov savjetnik i dugogodišnji prijatelj. HDZ je tim pregovarača odabrao sukladno razgovorima o reformama i zato većinu tima čine ekonomski stručnjaci.

Prvo sa SDP-om

Posebnu pozornost izazvalo je što je u timu i Martin Pastuović, Karamarkov bliski prijatelj i ekonomski savjetnik koji se inače ne izlaže svjetlima kamera. U HDZ-u su prije sastanaka kazali kako neće pregovarati o funkcijama, nego samo o reformama. Još su ranije izjavili da su spremni poduprijeti vladu stručnjaka, a da kada je riječ o premijerskoj poziciji nisu važni ni Karamarko ni Petrov. Pregovorima je prethodila sjednica Nacionalnog vijeća Mosta, a još jedna sjednica održana je i u popodnevnim satima nakon koje je Božo Petrov odbacio špekulacije da je u Mostu došlo do raskola.

Komentara 203

DU
Deleted user
08:29 12.11.2015.

Uvazeni g. prgomet, Naprosto svi smo svjesni da bi bez liste Mosta na izborima skupili 50-60 glasova. Ovo izivljavanje i bezobrazluk kojim pokusavate iskljucivo zbog fotelje rasturiti Most postaje neukusno. Sa Milanovicem nema pregovora jer Most je svoje glasove dobioio nezadovoljstvom, nekompetencijom i izdajom Milanoviceve vlade. Brojke koje mediji uporno skrivaju su prestrasne. Vlada u kojoj bi Milanovic ponovno sjedio bila bi ravna veleizdaji. Ajmo dati priliku svima pa makar meni nesimpaticnom Karamarku. Most ima tu privilegiju i mogucnost rusiti doticnoga na prvom posrtaju. Naravno ukoliko fotelje koje nudi bahati, nesposobni lazni zavodnik nisu primamljivije.

DU
Deleted user
08:23 12.11.2015.

Vrlo konstruktivni proreformski razgovor o foteljama :-))))

HP
hpokus87
08:35 12.11.2015.

Osvetnici u pohodu. Kao stalo im je do reformi, možeš misliti. Pa ne bi Petrov toliko puta gostovao kod Stankovića da Most nije produkt SDP-a. A narod nasjeo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije