30.05.2015. u 08:24

HDZ bi se nekako morao izvući iz priče o braniteljskom prosvjedu, koji očito Karamarko ne kontrolira, ako želi izbjeći trend pada popularnosti i polučiti dobar izborni rezultat

Hrvatska politička rašomonijada, izgleda, sve više uzima obličje nastavka političke borbe drugim sredstvima – kontroliranom simulacijom građanskog rata. Parola tog političkog simulakruma mogla bi se sažeti u sljedećoj retoričkoj formuli: Zašto bi se susreo i razgovarao s Tomislavom Karamarkom, kad uvijek možeš na površinu izvući Josipa Klemma?

Zašto bi spuštao gard prema lideru oporbe i razgovarao s njim o konkretnim politikama i načinu izlaska zemlje iz ekonomske i političke krize, kada je tu politički ambiciozni lider braniteljskog prosvjeda, s kojim uvijek možeš zapodjenuti žestoku svađu, koja će podijeliti društvo oko virtualnih i, za tebe, politički probitačnih tema? Svaka neuspješna vlast bi kraj sebe trebala imati jednog Klemma, kako bi kontinuirala svoju neuspješnu vladavinu.

Nakon dva mjeseca iscrpljujućih svjetonazornih nadgornjavanja oko ustaša i partizana, ovaj tjedan smo, tako, dobili nastavak tih bespredmetnih prepucavanja preseljenjem braniteljskog prosvjeda na Markov trg i dramatične eskalacije tog prosvjeda u četvrtak navečer, kada je policija pokušala razbiti skup, a prosvjednici se sklonili u crkvu sv. Marka, u kojoj namjeravaju ostati "do daljnjega". Tako je u petak cijela Hrvatska osvanula galvanizirana događajima na Markovu trgu, umjesto da, zajedno s ministrom Grčićem, veselo dočekamo najavljeni službeni izlazak iz recesije.

No, možda ministar Grčić nije mislio na ovaj petak? Kako god, vladi Zorana Milanovića očito bolje ide s ideološkim prepucavanjima i izazivanjima svjetonazorskih podjela u društvu, nego s ekonomijom. Taj zaključak nameće se i pogledamo li rezultate ankete koju je prošli tjedan objavio Crobarometar. Prema toj anketi, HDZ je prvi put nakon duljeg vremena zabilježio pad (s 31,2 na 29,4%), dok je SDP porastao s 18,8 na 21,1%. Pad su također doživjele stranke Živi zid, Most i ORaH, koje uvijek gube kada u žiži interesa javnosti nisu ekonomske teme. Anketa je potvrdila da se isto događa i HDZ-u.

HDZ je, čini se, potpuno iscrpio svoj potencijal mobilizacije građana na svjetonazorskim temama. To pokazuje i okolnost da je, prema spomenutoj anketi, razlika između HDZ-a i Domoljubne koalicije koju je okupio zanemarivih 0,5%, što znači da je HDZ "progutao" cijelo desno glasačko tijelo. Sada jedino može dobiti glasove na centru, a njih može mobilizirati samo prijedlozima konkretnih reformi hrvatskoga gospodarstva, a ne ideološkim sporenjima. Očito je da kada su u fokusu ekonomske teme, HDZ raste (ali i Živi zid i Most), a SDP nezaustavljivo pada, dok SDP može ostati u igri, pa čak i rasti, samo kada u fokus interesa javnosti dođu svjetonazorska sporenja.

To je izgleda netko dojavio i Karamarku, kada je prošli tjedan, nakon što je dao ideološki nabrijani intervju "Globusu" pod naslovom "Moj antikomunistički manifest", koji su mnogi ocijenili kao politički pucanj u vlastitu nogu, već sutradan pokušao spustiti loptu poslavši pismo premijeru Milanoviću u kojem traži susret s njim, kako bi otvorili dijalog o važnim gospodarskim i političkim pitanjima u zemlji. Naravno, Milanović zna da može politički opstati samo na ideološkoj polarizaciji javnosti, pa mu nije palo na pamet da taj poziv prihvati. A kada se Karamarko već ne želi igrati s njim ustaša i partizana, tu je uvijek raspoloženi Josip Klemm da cijeloj priči da malo ideološki eksplozivnoga štiha.

HDZ se tako – ili bar Karamarkov HDZ – našao u nezahvalnom političkom procjepu, koji se reflektira i na sam HDZ, a moguće i na sudbinu samoga Karamarka u HDZ-u. Jer, očito je da u HDZ-u postoji struja koja podupire nastavak, pa i eskalaciju braniteljskog prosvjeda, dok istovremeno postoji i svijest o tome da HDZ neće tim zaoštravanjem na parlamentarnim izborima dobiti ono što bi mogao, jer time rastjeruje od sebe glasače na političkom centru, čiji će glasovi biti presudni.

Drugim riječima, HDZ bi se nekako morao izvući iz priče o braniteljskom prosvjedu, koji očito Karamarko ne kontrolira, ako želi izbjeći ovaj trend pada popularnosti i polučiti dobar izborni rezultat. Milanović će, naravno, sve učiniti da do toga ne dođe, sužavajući manipulativni prostor Karamarku tako što braniteljima neće ponuditi izlaznu strategiju za deeskalaciju i okončanje prosvjeda.

No, za građane to sve možda i nema tolikog značaja, bar otkako je već zaboravljenoga ordoliberala Hansa-Wernera Sinna s mjesta ekonomskog stratega HDZ-a potisnuo sljedbenik Karla Marxa, Goran Marić, pa ni od sljedeće vlade, sve da HDZ i dobije izbore, ne možemo očekivati ozbiljne ekonomske reforme

>> Branitelji otišli s Markova trga i vratili se u Savsku. Klemm: Trebalo je 220 dana da odredimo jedan termin sastanka 

>> Branitelji se sklonili u Markovu crkvu, policija na ulaz stavila ogradu. Glogoškom pozlilo

Komentara 46

DU
Deleted user
08:37 30.05.2015.

Klem odlazi a uskoro će i Milanović,za vjeke !

SK
Sviraj_kraj
09:07 30.05.2015.

Klemm je Milanovicev problem od kojeg je Milanovic mjesecima okretao glavu da ga se to ne tice...jucer kad je voda dosla do grla, Milanovic se okrenuo staroj taktici, raspali po HDZ-u...jos jednom je do izrazaja dosla nesposobnost premijera.

DU
Deleted user
09:00 30.05.2015.

Sve političke stranke trebaju podržati zahtjeve ratnih veterana za boljim socijalnim statusom i razumijeti njihovu osjetljivost na neke neodgovorne izjave zaposlenih u ministarstvu branitelja, i to akceptirati. Tako je u svim zemljama koje imaju tu čast da imaju ratne veterane koji su im oslobodili zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije