Zastupnici manjina traže objašnjenje Sanaderovih izjava

hr-manjine-txt.jpg
import
09.06.2008.
u 16:06

Zastupnici nacionalnih manjina slijedećeg će tjedna službeno zatražiti sastanak s premijerom Ivom Sanaderom i pojašnjenje stajališta HDZ-a prema uvođenju dodatnog prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina.

Manjinski zastupnici ostali su u nedoumici nakon što je Sanader prošlog tjedna izjavio da je protiv uvođenja dvostrukog prava glasa za srpsku nacionalnu manjinu, a pogotovu nakon pojašnjenja glasnogovornika Vlade Zlatka Mehuna da se to odnosi i na sve druge manjine.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine i predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin takav stav smatra kršenjem koalicijskog sporazuma koji je HDZ potpisao s manjinskim zastupnicima.

"To je kršenje prve točke našeg sporazuma oko koje su konzultacije trajale najduže", rekao je Radin objasnivši kako je u trenutku potpisivanja mislio da Sanader ima ozbiljne namjere i pozitivan pristup "u europskom duhu".

Kad se kaže da će se pristupiti iznalaženju mogućnosti uvođenja dodatnog prava glasa, onda se tome pristupi. Ako se pak mislilo kupiti vrijeme i ako premijer nakon pet mjeseci misli da je kupio dovoljno vremena, onda je za mene koalicija ozbiljno ugrožena, kazao je Radin.

I predsjednik Kluba nacionalnih manjina Šemso Tanković ističe da ga je Sanaderova izjava pogodila, te ocjenjuje da je Sanader odustao od osam zastupnika nacionalnih manjina.

"To znači da je odustao od osam zastupnika, a to bi značilo i krizu Vlade, naravno ako Sanader nije nabavio osam drugih zastupnika", rekao je Tanković koji se žali i na lošu komunikaciju između manjinskih zastupnika i premijera.

Predsjednik i zastupnik SDSS-a Vojislav Stanimirović podsjeća pak da pri potpisivanju koalicijskog sporazuma nije bilo riječi o dodatnom glasu za Srbe, nego za pripadnike manjih zajednica. Kad je riječ o srpskoj nacionalnoj manjini, ideja je bila sniziti cenzus za ulazak u Sabor, istaknuo je Stanimirović.

Naglasio je, međutim, da bi odbijanje razmatranja dvostrukog prava glasa i za ostale manjine značilo kršenje sporazuma koji su potpisali i zastupnici SDSS-a te da će se, u tom slučaju, SDSS solidarizirati s drugim manjinama.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije