OŠ Nikole Andrića

Završena obnova i posljednje vukovarske osnovne škole: Od 5. rujna otvara svoja vrata učenicima

Obnova škole
Foto: Branimir Bradarić
1/5
17.08.2022.
u 13:51

Prema očekivanjima u novu školsku godinu će u novoobnovljenoj školi krenuti oko 200 učenika s tim da taj broj još nije konačan.

Osnovna škola Nikole Andrića iz Vukovara je konačno obnovljena i opremljena te bi 5. rujna, kada započinje nova školska godina, konačno trebala primiti svoje učenike u obnovljene i uređene učionice. Na taj način, poslije više od 30 godina od Domovinskog rata i više od 20 godina od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, ova vukovarska osnovna škola je konačno obnovljena i primiti će svoje učenike.  

- Učenici i zaposlenici škole su četiri godine bili podstanari u OŠ Antuna Bauera gdje se ne možemo požaliti na gostoprimstvo. Od kako je škola obnovljena i opremljena preselili smo veliku većinu stvari tako da očekujemo da ćemo 5. rujna započeti nastavu provoditi u novoobnovljenoj i opremljenoj školi – rekla je Josipa Kotromanović Sauka ravnateljica OŠ Nikole Andrića.

Podsjetila je i kako su iz škole izašli prije četiri godine jer je objekt škole postao nesiguran za djecu. Godinu dana kasnije započela je i cjelovita obnova, a izlaz se pronašao u preseljenju u OŠ Antuna Bauera. Prije toga OŠ Nikole Andrića imala je problema sa stolarijom, prokišnjavanjem, grijanjem, vodovodnim i električnim instalacijama… Situacija je bila takva da su neke od učionica bile zatvorene odlukom sanitarne inspekcije. Uz niz drugih „ratnih rana i ožiljaka“ generacije učenika su prošle kroz ovu školu, a da nisu dočekali njenu obnovu. Bivši učenici i danas se prisjećaju sumornog izgleda škole koja je godinama čekala red na obnovu.

- Zadovoljni smo kako škola sada izgleda i kako je opremljena. Potrebno će biti neke preinake izvoditi u hodu, a naknadno će se morati urediti i okoliš škole kao i sanirati školska igrališta. Prema ugovoru imamo i garantni rok od dvije godine tijekom kojih ćemo moći reagirati ukoliko bude potrebe. Nama je najvažnije da se konačno vraćamo u svoju školu i da će djeca sada imati primjene uvjete za pohađane nastave – ističe Kotromanović Sauka.

Prema očekivanjima u novu školsku godinu će u novoobnovljenoj školi krenuti oko 200 učenika s tim da taj broj još nije konačan. Naime, kako se približava početak školske godine javljaju im se i roditelji učenika s njihovog upisnog područja, a koji su radi loših uvjeta u kojima se nastava odvijala pohađali neku od drugih vukovarskih osnovnih škola. U novoj školi njima će sada biti osigurana nastava u jednoj smjeni, a s osnivačem, Gradom Vukovarom, razgovarati će se i o uvođenju produženoga boravka.

Inače, u obnovu i opremanje škole uloženo je oko 25 milijuna kuna i to na način da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo 80 posto sredstava dok su preostala sredstva, po 10 posto, osigurali Vukovarsko – srijemska županija i Grad Vukovar. 

Komentara 4

DU
Deleted user
07:44 18.08.2022.

30 godina su svima bila puna usta Vukovara, da bi tek školu ne napravili nego obnovili....

JA
Jania
10:10 18.08.2022.

Naplatiti od agresora koji su granatirali školu. Halo, DORH, jeste li digli optužnicu za ratni zločin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije