Noćas dugo očekivana debata

Završio medeni mjesec za kampanju Kamale Harris: Ovo joj je prvi susret s Trumpom

Donald Trump i Kamala Harris
Foto: KEVIN LAMARQUE
1/6
10.09.2024.
u 23:23

U predizbornim anketama Harris i Trump gotovo su izjednačeni i na nacionalnoj razini i u ključnim državama

Uoči prve predsjedničke debate Kamale Harris i Donalda Trumpa, koja će se održati danas u Philadelphiji, demokratska kandidatkinja i republikanski kandidat ulaze u završnicu kampanje skoro posve izjednačeni, što samo dodatno naglašava važnost debate, koja je u američkom predizbornom procesu, zbog goleme gledanosti, i inače jedan od najvažnijih trenutaka kampanje.

O iznimnoj važnosti debate svjedoče i političke igre koje su joj prethodile. Naime, ova je debata bila dogovorena još prije nekoliko mjeseci, kada je Joe Biden još bio u utrci. Međutim, nakon Bidenova odustajanja i ulaska Kamale Harris u utrku, Trump je naprasno odustao i od debate s Harris, zahtijevajući da se debata umjesto na ABC Newsu, kao što je bilo dogovoreno, održi na njemu bliskom Fox Newsu. Harris je to, naravno, rezolutno odbila, optuživši Trumpa da izbjegava suočenje, nakon čega je Trump popustio i pristao na dogovorenu debatu. Bit će to, inače, prvi susret Trumpa i Harris, koji se dosad nikad nisu sreli, pa čak ni razgovarali telefonom.

U.S. Vice President Kamala Harris delivers remarks during a campaign event, at West Allis Central High School, in West Allis, Wisconsin, U.S., July 23, 2024. REUTERS/Kevin Mohatt Photo: KEVIN MOHATT/REUTERS
Foto: KEVIN MOHATT/REUTERS

Iako se debata održava samo osam tjedana uoči samih izbora, za samo nekoliko dana počinje prijevremeno glasanje u 50 američkih saveznih država. Ako je vjerovati predizbornim anketama, Harris i Trump gotovo su izjednačeni. Prema anketi New York Timesa i Siena koledža, koja je provedena na nacionalnoj razini, Trump ima prednost od jednog postotnog boda u odnosu na Harris, 48 prema 47 posto, ali riječ je o minimalnoj razlici koja je u okviru statističke pogreške, što znači da su izgledi za pobjedu podjednaki.

Međutim, rezultate nacionalnih anketa uvijek valja uzimati s rezervom. Na prošlim izborima Biden je osvojio sedam milijuna glasova više od Trumpa, ali o pobjedniku je odlučilo samo 45 tisuća glasova u nekoliko ključnih država, što bi se moglo dogoditi i ovog puta. Predsjednika bira izborni kolegij, a od takvog sustava puno više imaju koristi republikanci. Ključne države odlučit će o pobjedniku, a zadnja anketa CBS-a i YouGova potvrdila je sličnu izjednačenost u ključnim državama. U Michiganu i Wisconsinu je Harris u blagoj prednosti, dok su u Pennsylvaniji izjednačeni.

VEZANI ČLANCI:

Prije samo nekoliko tjedana sve je bilo drukčije. Trump je bio u jasnoj prednosti, i to u svim anketama. A onda je Biden odustao od utrke. Dolaskom Harris izbori su ponovno postali neizvjesni. Štoviše, ankete su bilježile vidljiv porast njezina rejtinga, praćenog neviđenim entuzijazmom u demokratskim redovima, uz Trumpovu stagnaciju, unatoč činjenici da je samo nekoliko dana prije preživio atentat, koji Trumpova kampanja očito nije uspjela kapitalizirati. Uslijedili su teški tjedni za Trumpa, koji se nikako nije uspijevao prilagoditi promjeni na demokratskoj strani, svodeći kampanju na rasno i mizogino vrijeđanje svoje demokratske protukandidatkinje.

Najnovije ankete, međutim, pokazuju da je Trump ipak sačuvao svoju biračku bazu, ali i da "medeni mjesec" u kampanji Kamale Harris završava. Sudeći prema anketama, birači žele više znati o Harris i njezinim političkim planovima, dok su njihova mišljenja o Trumpu uglavnom određena. Trumpu daju prednost kada je u pitanju upravljanje ekonomijom, inflacijom i migracijama, zbog čega Kamala Harris prilagođava svoj gospodarski plan i sada podržava kontroverzno hidrauličko izvlačenje nafte i plina tzv. frakiranjem, čemu se prije protivila. Trump pak ublažava svoje stajalište o abortusu, koje očito ugrožava njegove izborne planove. U takvim okolnostima, kada su kandidati izjednačeni, debata bi se doista mogla pokazati kao ključan trenutak. Prisjetimo se samo kako je upravo prošla debata izbacila Bidena iz utrke.

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Donald Trump i Kamala Harris
1/29

Komentara 4

Avatar Tombstone
Tombstone
00:43 11.09.2024.

Bit ce isto kao I prije. Harris ce unaprijed znati sva pitanja na debati, I bit ce joj prezentirani svi odgovori. Ali kao osobi koja me na vrlo sumnjiv nacin dosla do polozaja tesko ce joj biti protiv samostvorenog milijardera. Koji je zaboravio vise nego sto ce ona ikada znati.

XA
xaron
00:19 11.09.2024.

Ako Trump izgubi izbore, sam je kriv za to. Njegova odluka da se suoči sa Bidenom na TV prije nego je taj postao i zvanični kandidat Demokrata je bila velika greska. TimTV duelom Trump je pobijedio Bidena ali ne i demokratskog kandidata jer to Biden tada i nije bio. Treba nekad mislit i nekoliko poteza unaprijed a Trump to nije uradio.

Avatar loka
loka
04:10 11.09.2024.

Ljepotica i zvijer🙃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije