Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekstremi u svibnju

Zbog nestabilnog vremena i idućih tjedana prijete visoki vodostaji: 'Nemamo vremena na čekanje'

Vrgoračka polja potpuno poplavljena zbog obilne kiše
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
1/4
18.05.2023.
u 08:15

Do kraja godine Hrvatska bi trebala imati SRUK – sustav ranog upozoravanja na krize koji će uskoro biti testiran u Međimurju

Kiša koja uz prekide pada zadnjih nekoliko dana i koja je prouzročila poplave u središnjoj Hrvatskoj uz Kupu, Savu, Unu te u Zadarskoj županiji neće stati ni idućih dana, najavljuju prognostičari. Bit će je manje, uz više sunčanog vremena i s višim dnevnim temperaturama zraka, kažu, ali nestabilno vrijeme i dalje je pred nama.

– Sam kraj u smislu stabilizacije, suho, stabilno i sunčano razdoblje kakvo mnogi priželjkuju, ne vidim. U mjesečnoj prognozi, za četiri tjedna unaprijed, ne vidim neko razdoblje od tjedan-dva, za koje bi se moglo jamčiti da će biti suho, da dolazi anticiklona i da nema oborina. Ono što je dobra vijest je da ovako rasprostranjene i obilne oborine neće više biti – kazao je meteorolog Zoran Vakula. Nije optimističan ni kada je u pitanju stanje na poplavljenim područjima. Smatra da će situacija još neko vrijeme biti teška jer je obilna kiša padala i u Austriji, Sloveniji i u dijelu BiH.

Foto: Vodostaji.voda.hr

– Bojim se da će još biti nevolja, pa čak i sada kad će kiše prestati u ovom opsegu. Situacija će se stabilizirati, ali će se jako sporo poboljšavati jer se silna voda nagomilala prošlih tjedana. Vodeni valovi stižu s više strana. S jedne strane dolazi iz Gorskog kotara i Like, tako da je karlovačko područje sada jako opterećeno, dodatno i sisačko područje koje se proteže prema Jasenovcu i istoku gdje dodatno dolazi voda iz BiH i sa sjeverozapada iz Slovenije i brane će itekako biti pod izazovom – dodao je Z. Vakula.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je da već godinama kroz strateške dokumente naglašavaju da klimatske promjene donose ozbiljne posljedice, da će vremenski ekstremi biti sve češći i da se mora djelovati preventivno. – Kad sve ovo prođe, sigurno je da ćemo morati, kao što rade druge zemlje u Europi, neke naše projekcije i planove prilagoditi i svemu dati jednu novu dinamiku, pogotovo kada govorimo o izvedbi, jer nema puno vremena za čekanje, mora se djelovati brzo. Institucije su odgovorne za organizaciju i nabavu opreme koja je korisna u situacijama poplava, bujičnih nanosa, odrona, ali svoj obol ćemo morati dati svi. Najbolje da svatko od nas koji ima bilo kakvu nekretninu, koji je vlasnik kuća, imanja, zemlje koju obrađuje, vodi računa o tome kako to zaštititi, pogotovo kada su u pitanju odvodni sustavi ili mogućnost požara – kazao je Božinović. Država svoj dio radi kroz provedbu infrastrukturnih projekata koristeći EU fondove, a kazao je da se radi na cijelom nizu retencija, odvodnih kanala diljem Hrvatske i na poboljšanju informiranja stanovništva.

VEZANI ČLANCI: 

– Početkom lipnja testirat ćemo SRUK – sustav ranog upozoravanja na krize u Međimurju. To je projekt koji smo predstavili Europskoj komisiji i za koji smo u MUP-u dobili sredstva. Siguran sam da će do kraja godine Hrvatska imati sustav koji može u vrlo kratkom vremenu obavijestiti sve građane koji imaju mobilne telefone i skidati aplikacije o tome da im prijeti određena opasnost – najavio je ministar Božinović.

>> VIDEO FOTO Strah, tuga i jad: Ovo su razmjeri štete koja je u Hrvatskoj dosad nastala od poplava

Vrgoračka polja potpuno poplavljena zbog obilne kiše
1/71

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije