Haaški sud

Zbog pristranosti suca Haaški sud odgodio izricanje presude Šešelju

Haški sud
Davor Puklavec/PIXSELL
17.09.2013.
u 18:10

Izricanje presude Vojislavu Šešelju odgođeno je jer je iz Raspravnog vijeća krajem kolovoza zbog moguće pristranosti, a na zahtjev Šešeljeve obrane, izuzet sudac Frederik Harhoff.

Haaški sud danas je na neodređeno vrijeme odgodio izricanje presude Vojislavu Šešelju koja je javnosti trebala biti priopćena 30. listopada, piše B92.

Izricanje presude Šešelju odgođeno je jer je iz Raspravnog vijeća krajem kolovoza zbog moguće pristranosti, a na zahtjev Šešeljeve obrane, izuzet sudac Frederik Harhoff. Budući da su tužitelji, te ostali suci koji su se protivili izuzeću Harhoffa, tražili da se ta odluka preispita, što je produžilo rok za imenovanje novog suca, predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti ocijenio je da nije moguće izreći presudu u prije određenom roku.

Sudac kritizirao oslobađajuće presude

Posebno vijeće Tribunala krajem kolovoza utvrdilo je da je sudac Harhoff pismom prijateljima, koje je objavljeno u danskim medijima, a u kojem je kritizirao posljednje oslobađajuće presude, "pokazao pristranost u korist oslobađajućih presuda". Većina sudaca Posebnog vijeća odlučila je da su optužbe o pristranosti utemeljene. U tom pismu Harhoff je tvrdio da je do jeseni "više-manje" utvrđena praksa Haaškog suda da osuđuje vojne zapovjednike za zločine koje su počinili njihovi podređeni.

U odluci je Posebno vijeće napisalo da je sudac sugerirao kako su oslobađajuće presude Anti Gotovini, Momčilu Perišiću i Jovici Stanišiću dio šireg "američko-izraelskog plana" suzbijanja zapovjedne odgovornosti nadređenih zapovjednika za zločine podređenih. Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine. U pritvoru je od 24. veljače 2003. godine kada se predao nakon objavljivanja optužnice.

>>Harhoff izbačen sa suđenja Vojislavu Šešelju!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije