Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMISLILI RJEŠENJE

VIDEO Nevjerojatno, ali istinito: Ovo pitanje o Europi svake godine 'googla' 120.000 ljudi

United Nations European headquarters in Geneva
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
1/3
25.10.2023.
u 11:01

Ako vam se sve ovo skupa čini banalno, da Švicarsku i Švedsku često miješaju jednu s drugom svjedoči i nekoliko konkretnih primjera

Jesu li Švedska i Švicarska ista država? Gotovo svakom Europljaninu će pitanje zvučati suludo, ali svake godine baš to pitanje „gugla“ oko 120.000 ljudi, a čak 85.000 upita dođe iz SAD-a, barem ako je vjerovati stranici MyTelescope. Taj podatak objavila je nedavno kompanija VisitSweden koja se u potpunosti nalazi u vlasništvu švedske države, a koja je u utorak pokrenula turističku kampanju pod nazivom „Švicarska i Švedska nisu iste države!“.

- Vrijeme je da napravimo distinkciju između naše dvije nacije tako da svakoj državi damo određene teme o kojima smije i kojima ne smije govoriti. Dakle, Švicarci neka govore o satovima, kravama, bankama i LSD-u (taj psihodelik je u švicarskim laboratorijima proizveo Albert Hofmann 1943. godine), a mi ćemo dobiti privilegiju na komuniciranje tema koje se tiču mesnih okruglica, sobova i ledenih kupki. Dok god se turističke organizacije obje države budu držale ovih pravila kada je u pitanju komunikacija s vanjskim svijetom, ne bi trebalo biti nikakvih problema – glasi jedan od prijedloga Šveđana koji su objavili u kratkom videu lansiranom u sklopu turističke kampanje. U istom se ne spominju švicarska Ikea i švedski Toblerone...

Ako vam se sve ovo skupa čini banalno, da Švicarsku i Švedsku često miješaju jednu s drugom svjedoči i nekoliko konkretnih primjera, navodi Politico. Prije 5 godina iznad zgrade Newyorške burze na Wall Streetu preletio je avion koji je iza sebe „vukao“ Švicarsku zastavu. Razlog? Proslava jer su tog dana na burzi po prvi puta bile izlistane dionice švedskog tehnološkog giganta Spotifyja. Oni zaduženi za organizaciju ispričali su se jer su pomiješali zastave koje su Amerikancima, navodno, jako slične iako su potpuno različitih boja (bijelo crvena Švicarska i plavo žuta Švedska) zato što obje na sebi imaju neku vrstu križa.

Ne griješe samo, da se tako izrazimo, obični smrtnici nego i predsjednici. U govoru koji je lani održao na summitu NATO-a prvi čovjek SAD-a Joe Biden novinarima je u dva navrata spomenuo, kada je spominjao proširenje NATO-a, kako je to što se Švicarska odlučila pridružiti savezu dobar potez. Čini se kako uopće nije primijetio što je napravio jer se nakon što je to rekao nije niti ispravio.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar barba_arba
barba_arba
20:04 25.10.2023.

120.000 baš i nije neki broj

Avatar Idler
Idler
11:58 25.10.2023.

Slovenija i Slovačka te njihvi jeziki - slovenščina i slovenčina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije