UKRAJINSKI PRODOR

Prekretnica u ratu? Ukrajina upala na ruski teritorij, Putin je bijesan, a stanovnici se evakuiraju

Views of Sudzha town in Russia's Kursk region following incursion of Ukrainian troops
Foto: MIC IZVESTIA / IZ.RU/REUTERS
1/3
08.08.2024.
u 22:37

Institut za proučavanje rata, ugledni think tank, rekao je da geolocirane snimke pokazuju da su ukrajinska oklopna vozila napredovala do položaja 10 kilometara u regiji Kursk u prva dva dana upada

Nekoliko dana nakon ukrajinskog prekograničnog napada na rusku regiju Kursk, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Moskva mora "osjetiti" posljedice svoje invazije na Ukrajinu. "Rusija je donijela rat u našu zemlju i trebala bi osjetiti što je učinila", rekao je Zelenski u svom obraćanju u četvrtak navečer, ne spominjući izravno ukrajinsku ofenzivu.

Rusija kaže da je najmanje 1.000 ukrajinskih vojnika, potpomognutih tenkovima i oklopnim vozilima, ušlo na njezin teritorij u utorak ujutro - u onome što se čini jednim od najvećih napada na rusko tlo od početka rata. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je optužio Ukrajinu za "veliku provokaciju". Ukrajinski dužnosnici su uglavnom šutjeli o ofenzivi, navodi BBC

"Svatko može vidjeti da ukrajinska vojska zna kako iznenaditi i postići rezultate", rekao je ukrajinski predsjednik ranije u četvrtak, ne spominjući izravno napad. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da nadzire nuklearno postrojenje u Kursku, a rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da njegove trupe "nastavljaju uništavati" naoružane ukrajinske jedinice zračnim udarima, raketama i topničkom vatrom. Ministarstvo je priopćilo da su ruske rezerve žurno prebačene u regiju.

VEZANI ČLANCI:

Institut za proučavanje rata, ugledni think tank, rekao je da geolocirane snimke pokazuju da su ukrajinska oklopna vozila napredovala do položaja 10 kilometara u regiji Kursk u prva dva dana upada. Lokalni čelnici u regijama u blizini Kurska, u Rusiji i Ukrajini, rekli su stanovnicima da odu radi njihove sigurnosti. U srijedu je načelnik ukrajinske regije Sumy, Volodymyr Artyukh, naredio evakuaciju područja koja graniče s Kurskom. U ruskoj regiji Belgorod, guverner Vjačeslav Gladkov rekao je u četvrtak da su ukrajinske snage u posljednja 24 sata napale naselja u njegovoj pokrajini.

Proteklih nekoliko mjeseci Rusija je ostvarila postupne uspjehe u istočnoj Ukrajini jer su se mnoge kijevske kopnene snage suočile s nemilosrdnim napadima u istočnoj regiji Donbas. U nedavnom intervjuu, šef ukrajinske obrambene obavještajne službe, Kyrylo Budanov, rekao je kako se očekuje da će glavna ofenziva ruskih snaga biti gotova za mjesec i pol do dva mjeseca.

VIDEO Snimka uništenja oklopne kolone ukrajinske vojske

Komentara 42

SN
Senf na kobasicama
23:26 08.08.2024.

malimraves aka anticenzura ma tko te ne kuži?srpska narikača iz švajcarske!

KL
klinac
23:35 08.08.2024.

malimraves uzmi hladni tuš i dva aspirina i sve će proći.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
22:42 08.08.2024.

Zakomplicirala se specijalna operacija od 3 dana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije