RAT U EUROPI

Rusi gađali grad u blizini druge najveće nuklearke u zemlji, ozlijeđeno 12 civila

Member of the State Emergency Service works at a site of a building of the Kharkiv National Technical University heavily damaged by a Russian missile strike in Kharkiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.08.2022.
u 22:10

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom je obraćanju istaknuo kako će uništeni dijelovi Ukrajine biti obnovljeni, a svi okupatori privedeni pravdi

Danas je 178. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom priopćila je u petak da ruske snage planiraju isključiti funkcionalne energetske blokove u nuklearnoj elektrani Zaporižja i isključiti ih iz ukrajinske električne mreže. Energoatom je u priopćenju rekao kako vjeruje da se Rusija, koja kontrolira elektranu, tamo priprema "provokaciju velikih razmjera". Moskva je pak optužila Kijev da priprema "provokaciju" na tom mjestu.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

22:10 - U subotu je dronom napadnut glavni stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, pri čemu nitko nije stradao, rekao je guverner toga grada na anektiranom poluotoku Krimu Mihail Razvožajev. "Bespilotna letjelica je pogođena točno iznad zgrade glavnog stožera flote, pala je na krov i zapalila se", napisao je Razvožajev na Telegramu.

U izgredu "nije bilo veće štete" ni ranjenih, dodao je prebacivši odgovornost za napad na ukrajinske snage.Ovo je drugi napad dronom na glavni stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju u nepunih mjesec dana. Dana 31. srpnja dron je sletio u dvorište zapovjedništva flote, ranivši pet njezinih pripadnika, zbog čega su otkazane sve proslave planirane u povodu Dana ruske flote koji se tog dana obilježavao.

Ukrajina, koju je Rusija optužila za taj napad, zanijekala je svoju umiješanost ocijenivši optužbe "provokacijom".Ovaj novi napad događa se u času kada su se na Krimu zaredale eksplozije i napadi na rusku vojnu infrastrukturu.

Tako su ruske snage u četvrtak navečer srušile dron blizu vojnog aerodroma u Sevastopolju. U utorak su se dogodile eksplozije u vojnoj bazi i u skladištu streljiva na Krimu, što je Rusija nazvala "sabotažom".

Početkom kolovoza u eksploziji streljiva za ratno zrakoplovstvo blizu vojnog aerodroma u Sakiju, na Krimu, jedna je osoba poginula, a više ih je ranjeno. Uz to, u subotu se u Evpatoriji, na zapadu Krima, aktivirao sustav protuzračne obrane, rekao guverner poluotoka Sergej Aksjonov.

U izgredu "nema štete ni ranjenih", napisao je na Telegramu. U subotu je na Konstantina Ivaščenka, kojeg su proruske snage imenovale gradonačelnikom Marijupolja (na jugoistoku Ukrajine) koji su Rusi zauzeli nakon višemjesečne opsade, pokušan atentat, izvijestile su ruske novinske agencije.

Na putu kojim se kretalo njegovo vozilo aktivirana je eksplozivna naprava, izvijestila je RIA Novosti pozivajući se na policijski izvor.

Ivaščenko pri tom "nije ozlijeđen", rekao je taj izvor. Rusija je na samom početku ofenzive na Ukrajinu zauzela dio ukrajinskog juga, napose Hersonsku oblast, nedaleko od Krima koji je 2014. pripojila svom teritoriju.

Zadnjih tjedana ukrajinske snage su ponovno prešle u ofenzivu na jugu kako bi oslobodile izgubljeni teritorij i postigle su stanovit uspjeh.

17:48 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u subotu je rekao da Ujedinjeni narodi surađuju sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom na prevladavanju određenih prepreka, što bi trebalo omogućiti da ruska hrana i gnojivo dospiju na svjetska tržišta. 

Guterres je kazao da se, u skladu s dogovorom postignutim prošli mjesec u Turskoj uz posredovanje UN-a o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica više od 650.000 metričkih tona žitarica i ostale hrane već izvozi.

"Drugi dio ovog paketa dogovora je nesmetan pristup globalnim tržištima ruske hrane i gnojiva koji nisu predmet sankcija", rekao je Guterres u Istanbulu, gdje je posjetio koordinacijski centar za nadzor izvoza.

Rekao je i da su one zemlje koje su uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu jasno dale do znanja da se te mjere ne odnose na hranu i gnojiva, no dodao je da je ipak došlo do određenog utjecaja na izvoz.

"Suočeni smo s određenim brojem prepreka i poteškoća koje treba prevladati kada su posrijedi otprema, osiguranje i financije", rekao je Guterres na konferenciji za novinare održanoj zajedno s turskim ministrom obrane Hulusijem Akarom.

Glavni tajnik UN-a je kazao i da UN surađuje s Washingtonom i EU-om na uklanjanju tih prepreka.

"Izvoz većih količina hrane i gnojiva iz Ukrajine i Rusije ključan je za daljnje smirivanje robnih tržišta i za postizanje nižih cijena za potrošače", rekao je.

Na Rusiju i Ukrajinu je, prije ruske invazije 24. veljače, otpadala trećina svjetskog izvoza pšenice. Rusija je i velik izvoznik gnojiva.

16:42 - Ruska raketa u subotu je pogodila naseljeno područje ukrajinskog grada nedaleko od nuklearne elektrane Pivdennoukrainsk, ozlijedivši 12 civila i pojačavši strahove od nuklearne nesreće tijekom rata u Ukrajini. 

Vitalij Kim, guverner regije Mikolajiv, na aplikaciji Telegram napisao je da je među ozlijeđenima četvero djece. U napadu je oštećeno nekoliko privatnih kuća i peterokatnica u Voznesensku. Taj se gradić nalazi oko 30 kilometara od nuklearke Pivdennoukrainsk (PNPP), druge najveće u Ukrajini. 

Državna tvrtka Energoatom, koja upravlja sa sve četiri nuklearke u Ukrajini,  opisala je napad ''još jednim činom ruskog nuklearnog terorizma“. ''Moguće je da je ova raketa bila uperena na elektranu Pivdennoukrainsk koju je ruska vojska pokušala osvojiti početkom ožujka“, priopćio je Energoatom.  Rusija nije još odgovorila na ovu optužbu, a zasad nema ni izvješća o potencijalnoj šteti na elektrani. 

Ukrajinske vlasti pozvale su Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije da primoraju ruske snage da napuste Zaporižju, drugu nuklearnu elektranu u Ukrajini i najveću u Europi, okupiranu na početku invazije 24. veljače. Grad Enerhodar, u kojem se nalazi nuklearka Zaporižja, pod opetovanim je granatiranjem, a Moskva i Kijev razmjenjuju optužbe za to. 

13:23 - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je pritvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog na drugu godišnjicu njegovog trovanja, osudivši pritom gušenje slobode govora u Rusiji.

U videoporuci objavljenoj u subotu Scholz je rekao kako je razgovarao s Navaljnim dok se oporavljao u bolnici u Berlinu, te da je riječ o hrabrom čovjeku koji je htio vratiti Rusiju na put demokracije, slobode i vladavine prava. Navaljni, najistaknutiji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, pritvoren je čim se vratio u Rusiju prošle godine.

"Rat koji je Rusija počela protiv Ukrajine je rat koji će imati posljedice i za nju samu“, kazao je Scholz kojeg kritičari često optužuju da je preblag prema Moskvi nakon njene invazije na Ukrajinu.

2Sloboda i demokracija bili su ugroženi i prije. No sada je sloboda izražavanja puno ugroženija i mnogi se boje izraziti svoje mišljenje“. Zato je važno da ne zaboravimo Navaljnog, dodao je Scholz, jer se on borio za vjerovanje da se "najbolje živi u demokraciji i državi koja se vodi vladavinom prava“.

Ruski disident odslužuje zatvorsku kaznu od 11 i pol godina nakon što je proglašen krivim za kršenje uvjetne kazne, prevaru i nepoštivanje suda. Navaljni tvrdi kako su sve optužbe lažne i donesene kao izgovor za zaustavljanje njegovih političkih ambicija. On se 2021. vratio u Rusiju iz Njemačke gdje je liječen nakon trovanja sovjetskim nervnim agentom u Sibiru. Rusija odbacuje da stoji iza pokušaja ubojstva 46-godišnjaka.


11:51 - Na Krimu se, prema nekoliko izvješća, dogodila eksplozija. Bespilotna letjelica (UAV) navodno je pogodila sjedište Crnomorske flote u Sevastopolju.

Regionalni šef Mikhail Razvozhayev, postavljen od strane Rusije, nije spomenuo nikakvu štetu, ali je u Telegram objavi rekao da je ukrajinska bespilotna letjelica oborena pa je pala na krov zgrade.

- Pala je na krov i zapalila se. Nisu uspjeli izvesti udar - naveo je.

Nekoliko drugih napada dronovima zabilježeno je tijekom noći na Krimu, uključujući jedan na zračnu bazu, piše BBC. Ukrajina nije komentirala prijavljene napade.


09:42 - Guverner Luganske oblasti Serhiy Haidai izvijestio je da ruske snage i dalje pokušavaju napredovati i zauzeti mali dio regije koji još uvijek kontrolira Ukrajina, ali da njihovi posljednji pokušaji nisu uspjeli, prenosi The Kyiv Independent.

Dodao je da je ukrajinska vojska odbila sedam napada ruskih snaga 19. kolovoza, a borbe se nastavljaju u područjima u blizini Donjecke oblasti, gdje ruske snage pokušavaju zauzeti više teritorija kako bi postigle cilj Kremlja da zauzme cijeli Donbas.


09:40 - Turska je priopćila da su još dva broda sa žitom napustila Ukrajinu, čime je ukupan broj brodova koji su napustili ukrajinske crnomorske luke u skladu s ugovorom o izvozu žita uz posredovanje UN-a porastao na 27.


09:38 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajne informacije o situaciji u Ukrajini.

- Prošli tjedan vidljive su samo minimalne promjene u teritorijalnoj kontroli duž crte bojišnice. Rusija nije poduzela veće napore za napredovanje u sektorima Zaporožja i Harkiva. Na jugozapadu, ni ukrajinske ni ruske snage nisu napredovale na bojišnici Herson. Međutim, sve češće eksplozije iza ruskih linija vjerojatno opterećuju rusku logistiku i zračne baze na jugu. Malo je vjerojatno da će se situacija značajno promijeniti u sljedećih tjedan dana. Ruske snage su za sada vjerojatno spremne poduzeti samo ograničene lokalne napade - navodi se.


07:48 - Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da su se tijekom noći u gradu čule eksplozije, navodno u ruskoj vojnoj bazi u blizini zračne luke, prenosi The Kyiv Independent te dodaje kako trenutno nema informacija o žrtvama.


07:08 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom je obraćanju istaknuo kako će uništeni dijelovi Ukrajine biti obnovljeni, a svi okupatori privedeni pravdi.

- Utvrdit ćemo identitet svakog okupatora koji naređuje i izvodi ove udare na gradove. I sve ćemo ih na ovaj ili onaj način privesti pravdi. Nijedan se ubojica neće sakriti. I sigurno ćemo obnoviti sve ono što teroristi pokušaju ostaviti u ruševinama. Riječ "ruševine" nikada neće biti riječ o Ukrajini, nikada neće biti riječ o našim gradovima. Rusija u tome sigurno neće uspjeti. Vječna slava svima koji nam približavaju pobjedu! Vječna slava svima koji se bore za našu lijepu, jaku Ukrajinu, za naš narod! Slava Ukrajini! - poručio je.

VIDEO Stiglo ozbiljno upozorenje zbog nuklearke Zaporižje: 'Granatiranja su jako opasna. Tu je najradioaktivniji materijal'

Komentara 30

Avatar nekakav
nekakav
08:14 21.08.2022.

Rusi raketiraju ukrajince 30 km od nuklearke, novinaru je to blizu... Pa sad ne kužim kako ukrajinski dron koji je pao u zagrebu nije bio dovoljno blizu mirnim stanarima.... 30 km je blizu... Ok.

DU
Deleted user
19:11 20.08.2022.

Dobro je (za Ukrajinu i ostatak EUrope) što su, izgleda napokon, umjesto gubljenja dronova i padanja po relativno udaljenim zemljama, uspjeli naciljati što su htjeli. Nije dobro to što su ti ciljevi, ma kako "važni" za Ukrajinu, vrlo daleko od linije fronta, a što će, vrlo vjerojatno, samo izazvati puno jačeg protivnika na odmazdu.

MP
marinko.przolica
09:10 20.08.2022.

Ukrajinci će definitivno imati većih problema u skoroj budućnosti. Schroeder je u ima njemačke vlade nedavno pregovarao s Putinom, a rusi su eto nakon malo natezanja ipak popravili NS i ponovno će počet veću isporuku plina. Otprilike u isto vrijeme i Macron je kao razgovarao o nuklearnoj opasnosti... Zadnji put kad su ove dvije nacije "pregovarale"/dogovarale s Putinom ovaj je izvršio masovni napad na Ukrajinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije