VIŠE OSOBA UHIĆENO

Prva osoba preminula u kontroverznoj kapsuli za eutanaziju u Švicarskoj: Pritisnula je gumb i ugušila se

Presentation of the Sarco suicide machine in Zurich
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
1/4
24.09.2024.
u 22:06

Tvrtka koja je predstavila kapsulu Sarco u srpnju, The Last Resort, kazala je ranije kako se očekuje da će se prvi put koristiti za nekoliko mjeseci i ne vide pravnu prepreku za njeno korištenje u Švicarskoj

Više osoba je privedeno nakon što je 64-godišnja žena u Švicarskoj preminula u kapsuli Sarco, koja je patentirana za eutanaziju ljudi, no još nije odobrena za korištenje u toj državi. Žena koja je preminula počinila je samoubojstvo na taj način ovog ponedjeljka, a vlasti sada istražuju tko joj je pomogao u tom činu koji se smatra prvim takve vrste. Inače, u državi u kojoj je aktivna eutanazija zabranjena, ali je dopušteno potpomognuto umiranje, ova kapsula pokrenula je niz pravnih i etičkih pitanja. Funkcionira po principu samostalnog upravljanja gumbom iznutra, a puni se dušikom i uzrokuje smrt gušenjem.

Tvrtka koja je predstavila kapsulu Sarco u srpnju, The Last Resort, kazala je ranije kako se očekuje da će se prvi put koristiti za nekoliko mjeseci i ne vide pravnu prepreku za njeno korištenje u Švicarskoj. Žena koja je preminula nije bila imenovana, ali se navodno radi o 64-godišnjakinji iz SAD-a koja je ''godinama patila od niza ozbiljnih problema povezanih s teškim imunološkim problemima''. 

Supredsjednik udruge Florian Willet bio je jedina prisutna osoba, navodi se, a njena smrt dogodila se ''pod krošnjama drveća, u šumi''. Njena smrt je, naveli su iz tvrtke, bila ''mirna, brza i dostojanstvena'', prenosi France24

- Pronašli smo kapsolu s beživotnim tijelom unutra - objavio je švicarski javni tužitelj Peter Sticher, dodajući kako je više ljudi uhićeno u Schaffhausenu nedaleko od njemačke granice kako ne bi prekrili dokaze. Sticher je kazao i kako su svi znali kako bi mogli biti uhićeni, a policija ih je ranije i upozoravala po tom pitanju.

POVEZANI ČLANCI:

- Upozorili smo ih napismeno. Rekli smo im ako dođu u Schaffhausen i iskoriste Sarco da će snositi pravne posljedice - objasnio je. 

Inače, sama kapsula koštala je više od 650.000 eura, dok bi buduće kapsule mogle koštati tek 15.000 eura, a mogu se i više puta koristiti. Kako bi osoba mogla iskoristiti tu kapsulu, prvo mora proći psihološka testiranja. Nakon što uđe u nju, zatvori poklopac i odgovori na generička pitanja, na samom kraju pritisne gumb. Kapsula potom u manje od 30 sekundi smanji razinu kisika s 21 na 0.05 posto, a osoba koja je u roku od pet minuta ostane bez svijesti i premine.

>> FOTO Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski gradovi izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni

Presentation of the Sarco suicide machine in Zurich
1/13
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Heisenberg
Heisenberg
23:27 24.09.2024.

Najhumaniji način umiranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije