MIRNI PROSVJEDI

Živimo život bez oružja!

19.10.2003.
u 00:00

Žrtva sumanute pucnjave, Marko Svrtan, jučer je trebao napuniti 12 godina

OSIJEK - "Dokad kućni arsenali?", "Živimo život bez oružja!", "Djeca su budućnost, ne dopustite da budu prošlost!", ili pak: "Svaki život je vrijedan", samo je dio brojnih parola koje su jučer u 11.30 sati, mirno prosvjedujući protiv ilegalnog držanja oružja, u rukama nosili prijatelji i školski kolege malog Marka Svrtana, kojega je u prošlu nedjelju, zalutalim metkom, na osječkom Zelenom polju ubio Srećko Kovačević.

Nepreglednoj povorci, koja se od mjesta Markova stradavanja, Ulicom Matije Gupca, kretala prema središtu Donjeg grada, priključili su se i učenici i nastavnici drugih osječkih škola, ali i brojni građani. U znak sjećanja na nevino stradalog dječaka, koji je jučer trebao proslaviti svoj 12. rođendan, duž Gupčeve ulice paljeni su i lampioni, a kod okretišta tramvaja potpisivana je peticija za pooštravanje kazni protiv onih koji još uvijek kod kuće, bez imalo grižnje savjesti, drže "privatne arsenale". Viđeni su ondje i neki lokalni političari, no ne i oni koje su okupljeni, premda "pozivnica" nikom nije posebno slana, ipak očekivali: osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić, ili pak župan Zdravko Bosančić. U tihoj, tužnoj povorci, u prvim redovima koračali su i bolom slomljeni Markovi roditelji, rodbina, ali i roditelji ubijenog Dražena Kauzlarića. Oni su nam i kratko prokomentirali kako apsolutno podržavaju takav prosvjed.

- Mislim da smo cilj ipak postigli, da smo uspjeli uznemiriti savjest onih koji dosad, unatrag 13 godina, nisu dovoljno razmišljali o ovakvim situacijama. Ne možemo se stalno za sve pravdati ratom, jer je od njega, ipak, prošlo previše vremena! - kazao je jučer ravnatelj Markove Osnovne škole "Ljudevita Gaja", Mile Šojat, dodajući kako mirni prosvjedni skup "Vratite oružje" ni u kom slučaju nije bila manipulacija učenicima, već sjećanje na sve one poput Marka koji su ubijeni ili stradali na sličan način.

Potpisi prikupljeni peticijom bit će odaslani najprije svim gradskim, a potom i državnim institucijama koje na bilo koji način odlučuju ili mogu utjecati na promjenu zakonskih propisa i strože kažnjavanje posjednika ilegalnog oružja i eksplozivnih tvari.

Maja Marić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije